dinsdag 8 juni 2021

Sint-Medardus

Vandaag, 8 juni, is de feestdag van de heilige Medardus. Sint-Medard. Hij werd geboren in Noord-Frankrijk rond het jaar 470. Hij was een ingoed mens en werd bisschop van Noyon. Omdat hij als bisschop zo graag gezien was, vroegen de kanunniken van Doornik hem om tegelijk ook hun bisschop te worden, wat hij na lang aandringen aanvaardde. Hij was dus bisschop van twee bisdommen, wat geen sinecure is, te meer omdat die streken toen nog niet helemaal gekerstend waren. Hij stief in geur van heiligheid op 8 juni 570.
Sint-Medard is één van de heiligen van wie de feestdag verbonden is met weerspreuken. Omdat mensen doorheen de eeuwen meenden te constateren dat een bepaald soort weer wel eens te maken had met een bepaalde dag, kreeg de heilige van die dag een weerspreuk mee.
Van Sint-Medard bestaan heel wat van die spreuken. Ze hebben allemaal met regen te maken. Zo bijvoorbeeld:

‘Valt op Sint-Medardus regen,
ge houdt hem in zes weken niet tegen'.


Dus: als het regent op 8 juni, blijft het nog 6 weken regenen… We zullen zien.

Of nog:

‘Wat Sint-Medardus geeft voor weer,
brengt hij ook in de oogsttijd weer'.

Dus: als het regent op 8 juni, zal het ook regenen in de oogsttijd, in augustus dus. Dat zullen we dan moeten zien…

Er bestaan ook gebedjes tot Sint-Medardus voor goed weer:

‘Sint-Medardus van omhoog, houd het weer hier droog’.

Maar er is nog een probleem. Weerspreuken zijn heel oud. Ze dateren van in de Middeleeuwen. Dus van vóór de kalenderhervorming van 1582, toen er ineens 10 dagen werden overgeslagen om de kalender te corrigeren. De dag na 4 oktober 1582 werd 15 oktober. Dus vanaf 1583 was de achtste juni niet meer wat hij vroeger was en klopt de weerspreuk eigenlijk niet meer. We zouden dus nu naar het weer van de achttiende juni moeten kijken, of begrijp ik het verkeerd? In elk geval wordt het zo wel ingewikkeld.
Misschien is het makkelijker om ons niet te veel aan te trekken van de weerspreuken en gewoon te proberen om voor elkaar een zonnetje te zijn…
En we kunnen daarbij voor vandaag een passend gebedje uitvinden:
‘Goede Sint-Medard, zorg voor zon in ons hart!’

Pastor Benno.

Sint-Medardus