dinsdag 5 oktober 2021

Rozenkrans (1)

Oktober is vanouds de ‘rozenkransmaand’. In die maand nodigt de Kerk ons uit om bijzondere aandacht te geven aan het rozenkransgebed. Sommige mensen bidden elke dag van het jaar het ‘rozenhoedje’, een onderdeel van het rozenkransgebed. Anderen vinden het maar niks: een aframmelen van gebeden. Misschien omdat ze nooit echt geleerd hebben om te bidden met de rozenkrans of de ‘paternoster’, zoals in de volksmond wordt gezegd.
Eigenlijk is het rozenkransgebed een gebedsmethode, of liever nog: een meditatiemethode, een manier om te mediteren die verwant is met soortgelijke methoden in de Islam en het Boeddhisme.
Eerst en vooral: wat is een rozenkrans of paternoster? Het is een gebedssnoer met aan het uiteinde een kruisje, en dan één bolletje met daarna drie bolletjes. Dan komt het eigenlijke snoer met vijfmaal één bolletje telkens gevolgd door tien bolletjes.
Hoe bid en mediteer je met de rozenkrans? Met het kruisje in de hand maak je eerst een kruisteken en daarna zeg je de geloofsbelijdenis: ‘Ik geloof in God, de almachtige Vader…’
Dan neem je het eerste bolletje na het kruis tussen je vingers en je bidt het ‘Onze Vader’. Vervolgens komen er drie bolletjes, waaraan je telkens bidt ‘Wees gegroet, Maria…’, ter ere van Maria die zoals wij kind is van de Vader, maar ook moeder van Gods Zoon en Bruid van de Heilige Geest.
En je besluit: ‘Eer aan de Vader en de Zoon en de Heilige Geest, zoals het was in het begin en nu en altijd, en in de eeuwen der eeuwen. Amen.’
Daarna komt er telkens één bolletje gevolgd door tien bolletjes. Bij het eerste afzonderlijke bolletje bid je telkens het ‘Onze Vader’ en bij de tien bolletjes telkens het ‘Wees gegroet’. Na het tiende bolletje zeg je weer: ‘Eer aan de Vader…’ en zo vijfmaal.
Maar dat is nog niet alles. Zo kan het inderdaad snel een ‘aframmelen’ worden. De bedoeling is dat we tijdens het uitspreken van de woorden ons bezinnen over de ‘mysteries’ of ‘geheimen’ uit het leven van Jezus en Maria. De woorden op onze lippen dienen eigenlijk maar om het ritme en de tijd van onze meditatie aan te geven. Ritme brengt rust. Terwijl we de woorden van het ‘Onze Vader’ en het ‘Wees gegroet’ telkens herhalen, denken we rustig na over één van de ‘geheimen’: de vijf blijde, droeve en glorierijke geheimen en de geheimen van het Licht. Daarover volgende keer meer. Wil je al eens proberen? Meditation is good for you.

Pastor Benno.

© Pixabay