zaterdag 23 oktober 2021

Stilstaan bij het zondagsevangelie

Zondag 24 oktober: 30e zondag door het jaar – B

We horen weer een prachtig evangelie deze zondag. Het gaat helemaal over ons, zoals elk evangelie trouwens. Zijn wij niet allemaal een beetje zoals de blinde Bartimeüs die tot Jezus roept: “Jezus, Zoon van David, heb medelijden met mij”. We zingen het elke zondag: “Heer, ontferm U over ons”. En in het persoonlijk Jezusgebed herhalen we altijd weer: “Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij”. Met al wat we zijn, mogen we ons aan Jezus toevertrouwen. En als we het niet ‘zien zitten’ in het leven, als we niet meer weten hoe het verder moet, kunnen we bidden zoals Bartimeüs: “Rabboeni, maak dat ik zien kan”.
Maar misschien zijn we soms ook wel zoals de omstaanders die de blinde willen doen zwijgen. Beter dan mensen te doen zwijgen, is hen bemoedigen: “Heb goede moed! Sta op, Hij roept u”. Ook wij zijn gezonden om mensen te bemoedigen en hen te helpen om op te staan uit het donker waarin ze zitten en op Jezus’ uitnodiging in te gaan.
We mogen ook zijn zoals Jezus zelf. Ook wij kunnen openstaan voor mensen en hen vragen: “Wat wilt ge dat ik voor u doe?”
En tot ons allen zegt Jezus: “Ga, uw geloof heeft u genezen”. Ja, geloven – dat is: vertrouwen – brengt genezing, vertrouwen ‘heelt’: het maakt ons tot ‘hele’ mensen, klaar om Jezus te volgen op zijn tocht.

Pastor Benno

Jezus geneest de blinde Bartimeüs:
beeldhouwwerk van Johann Heinrich
© Wikimedia commons