dinsdag 12 oktober 2021

Rozenkrans (2)

Oktober is de rozenkransmaand. Het rozenkransgebed is een eeuwenoude manier van bidden die ook vandaag nog zinvol kan zijn. Maar heel wat mensen weten niet hoe je eigenlijk met de rozenkrans kunt bidden. In mijn blog van vorige week, dinsdag 5 oktober, heb ik uitgelegd hoe je de rozenkrans kunt gebruiken. Eigenlijk gaat het om een meditatiemethode. Terwijl we het ‘Onze Vader’ en het ‘Wees gegroet’ telkens herhalen, bezinnen we ons over één van de ‘mysteries’ of ‘geheimen’ die betrekking hebben op Jezus en Maria, en dus ook op onszelf.
Het is de gewoonte om op maandag en zaterdag de vijf zogenaamde ‘blijde geheimen’ te bemediteren: de boodschap van de engel aan Maria, het bezoek van Maria aan Elisabeth, de geboorte van Jezus, de opdracht van Jezus in de tempel en de terugvinding van Jezus in de tempel.
Op dinsdag en vrijdag worden de vijf ‘droeve geheimen’ bemediteerd: de gevangenneming van Jezus, de geseling van Jezus, de doornenkroning van Jezus, de kruisdraging van Jezus en de kruisdood van Jezus.
Op woensdag en zondag bemediteert men de vijf ‘glorierijke’ geheimen: de verrijzenis van Jezus, de hemelvaart van Jezus, de neerdaling van de Heilige Geest, de opneming van Maria in de hemel en de kroning van Maria.
En op donderdag tenslotte kan men zich bezinnen over de vijf ‘geheimen van het Licht’: de doop van Jezus in de Jordaan, de bruiloft van Kana, de verkondiging van het Rijk Gods en de oproep tot bekering, de gedaanteverandering van Jezus en de instelling van de eucharistie tijdens het Laatste Avondmaal.
Tijdens het zeggen van de rozenkrans denken we biddend na over die mysteries en over wat ze concreet voor ons kunnen betekenen.
Bijvoorbeeld: vandaag is het dinsdag en bemediteren we de vijf droeve geheimen. Bij het eerste geheim kunnen we eraan denken hoe Jezus werd gevangen genomen in de hof van Olijven en we bidden voor alle mensen die onschuldig worden vervolgd. Bij de geseling van Jezus bidden we voor de mensen die door ziekte of andere zorgen ‘gegeseld’ worden. Bij de doornenkroning van Jezus bidden we voor allen die bespot worden om hun geloof of hun inzet. Bij de kruisdraging van Jezus denken we aan allen die een kruis te dragen hebben en aan het kruis dat we zelf moeten dragen. Bij de kruisdood van Jezus denken we eraan hoe Jezus zijn leven voor ons gegeven heeft en vragen we om kracht om zelf voor de anderen de kunnen leven.
Eens proberen?

Pastor Benno.

myriams-fotos © Pixabay