zaterdag 30 oktober 2021

Stilstaan bij het evangelie

Zondag 31 oktober: 31e zondag door het jaar – B (Mt 12,28a-34)

“Wat is het allereerste gebod?”, vraagt een Schriftgeleerde – een bijbeldeskundige – aan Jezus. Dat is iets wat we allemaal wel willen weten: wat verwacht God nu eigenlijk van ons? Wat is voor Hem en voor ons het belangrijkste? Wat moeten we doen om goed te leven? Het antwoord van Jezus is duidelijk en gekend: “Gij zult de Heer uw God beminnen met geheel uw hart… Gij zult uw naaste beminnen als uzelf”.

Beminnen, liefhebben…het gaat ons allemaal ter harte. Het beantwoordt aan onze diepste nood. De mens is gemaakt om te beminnen en bemind te worden. De mens wordt zichzelf doorheen de liefde. Liefde is onze diepste bestemming. Dat voelen we allemaal aan. En we weten ook dat liefde niet alleen en zelfs niet op de eerste plaats met verliefdheid en romantische gevoelens te maken heeft. Liefde heeft te maken met: je leven richten op de ander, er zijn voor de ander. Daarin vinden we onze diepste vervulling. God vraagt dus dat we ons leven richten op Hem en op onze evennaasten, er zijn voor Hem en voor elkaar. Dat zijn de twee voornaamste ‘geboden’, omdat het onze diepste bestemming, onze diepste levensvervulling is. Het is wat we ‘moeten’ doen om gelukkig te worden. Hoe we dat kunnen doen, horen we morgen in het evangelie van Allerheiligen.

Maandag 1 november: Allerheiligen  (Mt 5,1-12a)

Gelukkig worden, dat is toch wat we allemaal willen. En we weten ook allemaal dat geluk te maken heeft met beminnen en bemind worden, met ‘er zijn’ voor elkaar. Vandaag vernemen we hoe we kunnen gelukkig worden. Elk jaar op Allerheiligen horen we weer de ‘zaligsprekingen’, waarin Jezus ons uitlegt wie echt gelukkig is. En daaruit kunnen we leren wat ook voor ons de weg is naar het echte geluk.

Zalig’ – met een ander woord ‘gelukkig’ - zijn volgens Jezus de mensen die ‘arm van geest’ – eenvoudig – zijn, en ook de mensen die het moeilijk hebben, zij die zachtmoedig – op een zachte manier moedig – zijn, zij die verlangen naar en werken aan een rechtvaardige wereld, zij die barmhartig zijn – die een hart hebben dat zich over de anderen erbarmt -, zij die ‘zuiver van hart’ zijn – zonder bijbedoelingen en dubbelzinnigheid dus - , maar ook de mensen die zorgen dat we in vrede samenleven en zij die het moeilijk hebben omwille van hun inzet voor het goede. Blijkbaar gaat de weg naar het echte geluk langs het zorgdragen voor elkaar, heel concreet, en het werken aan een leefbare wereld waarin vele mensen kunnen gelukkig worden. Met andere woorden: je wordt maar gelukkig als je zorgt voor het geluk van de anderen.

Vele mensen hebben ons dat voorgedaan. We noemen ze: heiligen. Heiligen zijn ‘hele mensen’, mensen die ‘geheeld’ zijn, innerlijk ‘heel’ zijn geworden, tot innerlijke eenheid zijn gekomen. Vandaag gedenken we al die heiligen in één feest. En we worden ons ervan bewust dat ook wij geroepen zijn om heilig te worden, ‘heel’ te worden en anderen tot heelheid te brengen. Mogen de heiligen voor ons bidden dat God ons de genade geeft om te groeien in heiligheid en heelheid en zo het ware geluk te vinden.

Pastor Benno


God beminnen en de medemens beminnen gaan hand in hand.
Wingchi Poon via wikimedia commons