dinsdag 23 november 2021

Sint-Cecilia

Gisteren, 22 november, was het de feestdag van Sint-Cecilia, de patrones van de musici en de zangers. Rond deze tijd vieren koren, fanfares en muzikale ensembles allerhande hun Sint-Ceciliafeest, al of niet met eucharistie en/of banket.
Zo werd in de kerk van Stokkel de eucharistie van vorige zondag, het feest van Christus-Koning, opgeluisterd door het parochiale Sint-Ceciliakoor. Dit gebeurde echter voor de laatste keer. Want omwille van de leeftijd van de zangers en natuurlijk ook omwille van de hele Covid-situatie, hebben de koorleden beslist om de activiteiten van het koor stop te zetten. Met spijt in het hart, maar met alle begrip en heel veel dankbaarheid, aanvaarden we deze beslissing.
Maar het is wel een historisch gebeuren in de geschiedenis van de parochie van Stokkel. Want de eerste verwijzingen naar het Sint-Ceciliakoor in de verslagen van de kerkfabriek dateren van 1879. Dit jaar bestond het koor dus minstens 142 jaar… Gedurende al die jaren luisterde het koor de vieringen in Stokkel op, eerst in de oude kerk en daarna in de huidige kerk, zondag na zondag en op de feestdagen met nog meer luister. Maar ze zongen ook in de twee processies die elk jaar uitgingen en namen ook deel aan andere activiteiten: kerstconcerten, concerten van de Koninklijke Muziekmaatschappij, de Vlaamse kermissen ten bate van de nieuwe kerk enz. En natuurlijk deden ze samen ook wel eens een uitstap of een reis en werden de wekelijkse repetities regelmatig besloten met een gezellig samenzijn rond een pintje… Want van zingen krijg je dorst en gezelligheid hoort erbij in Stokkel.
In de eucharistie van vorige zondag hebben we dankgezegd voor al die mensen die gedurende 142 jaar of meer zich ter ere Gods hebben ingezet voor de zang in de liturgie.
En toch, zoals onze dirigente Marita zei in haar speech tijdens het banket: de stem van het Sint-Ceciliakoor blijft verder klinken. Want de klok die het uur slaat boven de kerk van Stokkel heet ‘Cecilia’. Ze kreeg deze naam omdat ze werd aangekocht met geld dat bijeengebracht was door de leden en sympathisanten van het koor. Ze werd gezegend op 13 juni 1971. Dankzij Cecilia horen we in Stokkel hoe laat het is: tijd om aan God te denken. Door haar klank roept het Sint-Ceciliakoor ons nog steeds op: zingt voor de Heer een nieuw gezang! Met je stem, met je hart, met je leven… 

Pastor Benno.

Het Sint-Ceciliakoor van Stokkel 
met zijn klok ‘Cecilia’ op 13 juni 1971
(fotograaf onbekend)