dinsdag 2 november 2021

Allerzielen

De dag na Allerheiligen is de dag van Allerzielen. We denken aan alle overledenen en we bidden voor hen. Omdat 2 november geen verlofdag is, is het vanzelfsprekend geworden om al op Allerheiligen de graven van onze overledenen te bezoeken of hen op die dag bijzonder te gedenken. En dat is heel zinvol, want velen van hen hebben geprobeerd de zaligsprekingen – in het evangelie van 1 november - tijdens hun leven gestalte te geven. Bovendien gaat het gedenken van de overledenen in de namiddag van Allerheiligen terug op een oude gewoonte. Vóór de liturgievernieuwing werd door de priesters en in de gemeenschappen waar het breviergebed werd gebeden of gezongen, na de vespers (avondgebed dat veelal in de namiddag werd gebeden) van Allerheiligen, het vooravondgebed (‘eerste verspers’) van Allerzielen gebeden. Zo is de gewoonte gegroeid die nog steeds bestaat op een aantal plaatsen, om in de namiddag van Allerheiligen een afzonderlijke gebedsdienst voor de overledenen te houden, waarna de mensen een gebed gaan doen bij de graven van hun geliefden op het kerkhof.
Maar de eigenlijke gedenkdag van alle overledenen valt dus op twee november. Het is een gewoonte die ontstaan is in de Middeleeuwen in de beroemde abdij van Cluny en zich vandaaruit over de Westerse Kerk heeft verspreid. Op deze dag gedenken we niet alleen onze overleden familieleden en vrienden, maar bidden we voor állen die gestorven zijn. Zo drukken wij onze verbondenheid met hen uit. Net zoals Allerheiligen maakt ook de dag van Allerzielen ons ervan bewust dat wij één gemeenschap vormen over de dood heen rond de levende Jezus. Allerheiligen en Allerzielen zijn dus twee ‘paasdagen’. Dat wordt ook uitgedrukt in het openingsgebed van deze dag:
“Heer onze God, Gij hebt Jezus uit de dood opgewekt als eerste van allen die ontslapen zijn. Aan deze belofte houden wij ons vast nu wij uw dienaren gedenken die in vrede met Christus, uw Zoon, gestorven zijn. Wij vragen U: laat ook hen delen in de vreugde der verrijzenis die zij van U verwachten. Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon, die met U leeft en heerst in de eenheid van de heilige Geest, God, door de eeuwen der eeuwen. Amen.”

Pastor Benno

© Pixabay