zaterdag 6 november 2021

Stilstaan bij het evangelie

Zondag 7 november 2021 - 32ste zondag jaar B (Mc. 12, 38-44)

'Groot in het kleine'
Vandaag beluisteren we in het evangelie de scherpe tegenstelling tussen het gedrag van de Schriftgeleerden en de arme weduwe. Jezus heeft Zijn leerlingen al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat wie in de ogen van God groot wil zijn, wie de eerste wil zijn, dienaar van allen moet zijn.
Hij of zij moet niet alleen de naastenliefde beoefenen voor de uiterlijke schijn zoals de Schriftgeleerden doen. Zij willen overal de eerste plaats innemen en zeker geen dienaar zijn, ook als dit andere mensen benadeelt of in de kou laat staan.
Jezus' terechtwijzing is een oproep aan Zijn leerlingen en ook aan ons om Zijn voorbeeld te volgen en niet dat van de Schriftgeleerden. De arme weduwe wordt door Jezus geprezen en als voorbeeld gesteld van wat echte naastenliefde is: zichzelf volledig geven aan de ander. 'Want allen gooiden er iets in van hun overvloed, maar zij gooide er van haar armoede alles in wat zij had, heel haar levensonderhoud.' (Mc.12,44) Zij vertrouwt zo haar hele leven toe aan God.
Zo was zij 'groot in het kleine'!

Pastor Chris

Eigenlijk gaat het in dit verhaal helemaal niet over rijk of arm - zegt God.
Het gaat over hoe je vandaag kunt geloven en hoe je je leven in dienst kunt stellen van Mij en van mijn droom van liefde.
Want ofwel geloof je met alles wat je hebt ofwel geloof je niet. Geloven is geen saus die je over je leven kunt uitgieten als je daar zelf zin in hebt.
Het is de kern van je leven, bron én doel van je bestaan.
Daarom hoop Ik dat je meer en meer op die arme weduwe gaat gelijken en dat je je met heel je hart aan Mij durft toevertrouwen.

Erwin Roosen

Van je eigen armoede weggeven: een voorbeeld in Jezus' ogen.
© Annie Spratt via unsplash