zaterdag 3 september 2022

Stilstaan bij het evangelie

Zondag 4 september : 23e zondag door het jaar – C : Lucas 14, 26-33

« In die tijd trokken talloze mensen met Jezus mee ». Zo begint het evangelie van deze zondag. « Met Jezus meetrekken », dat doen wij ook. Wij, christenen, trekken met Jezus mee door het leven, Wij proberen Hem te volgen. Wij proberen te leven als zijn volgelingen, als zijn leerlingen. Wij willen van Hem leren hoe we gelukkig kunnen worden en elkaar gelukkig kunnen maken.
Wat Jezus zegt aan de mensen die indertijd met Hem meetrokken, geldt ook voor ons.
Vooreerst, volgeling of leerling van Jezus zijn, dat doe je met heel je leven, je gezins- en familieleven incluis. Er is geen ‘afdeling’ van ons leven waar we geen christen hoeven te zijn, waar we het evangelie niet hoeven te beleven.
Jezus volgen betekent ook : je kruis dragen, de lasten van het leven op je nemen en juist daar proberen te leven als christen vanuit onze verbondenheid met Jezus. Hij die zijn kruis heeft gedragen, draagt ook onze kruisen, onze zorgen, ons lijden mee. Hij leeft en wij leven met Hem.
En tenslotte, leerling van Jezus zijn is heel concreet. Het heeft ook te maken met de manier waarop we omgaan met onze financies, met onze bezittingen. Ook op dat vlak geldt het evangelie.
Proberen Jezus te volgen is dus een « zaak van aangelegenheid ». Daarover moet nagedacht worden. Daarvoor moeten we best, zoals de man in het evangelie die een toren ging bouwen, eens « gaan zitten om een begroting te maken » : om na te denken hoe we in ons persoonlijk leven en samenleven ons christen-zijn concreet kunnen maken. En daarbij bidden om inzicht en kracht om de juiste keuzen te kunnen doen.

Pastor Benno.

© Pixabay