zaterdag 24 september 2022

Stilstaan bij het evangelie

Zondag 25 september: 26e zondag door het jaar – C: Lucas 16,19-31

Deze zondag lezen we het evangelie van ‘Lazarus en de onbarmhartige rijke’. Deze rijke man heeft geen naam in de tekst. De arme bedelaar heeft wel een naam: Lazarus. Hij is persoonlijk gekend en bemind door God. Hij heeft betekenis voor God. Zelfs zijn naam heeft een betekenis en een boodschap: Lazarus, Eleazar, ‘God helpt’. God laat de armen niet in de steek.
De rijke heeft geen naam en dus geen betekenis. Zijn rijkdom en zijn leven betekenen niets. Door zijn levenswijze heeft hij zich afgesloten voor God.
Dit evangelie roept ons op om de juiste keuzen te maken in het leven: om te kiezen voor wie God kiest. Wij spreken ook wel over de ‘naamlozen’, over de mensen zonder betekenis. Dit verhaal leert ons dat zij juist wel een naam hebben bij God en dus betekenis hebben voor God. En de ‘grote naam’ die mensen krijgen in onze wereld, betekent blijkbaar niets voor God.
Ook aan onze poort liggen er armen met een naam. Ze lopen rond in onze straten. Ze liggen soms letterlijk aan onze deur. We kunnen niet doen alsof ze er niet zijn. Ze hebben een naam. We worden opgeroepen om die naam te kennen. We worden uitgenodigd tot barmhartigheid. Niet alleen met geld, maar ook in onze maatschappelijke houding en politieke keuzen.
« Als ze naar Mozes en de profeten niet luisteren, zullen ze zich ook niet laten overreden als er iemand uit de doden opstaat ». Zo besluit dit evangelie. Wij luisteren elke zondag naar Mozes en de profeten. Wij vieren elke zondag dat er Iemand uit de doden is opgestaan. Moge Hij ons doen inzien hoe we de juiste keuzen kunnen maken en kiezen voor wie God kiest. Moge Hij ook onze naam kennen.

Pastor Benno.

Lazarus bedelt aan de deur van de rijke man (anoniem werk uit 1554)
© Wikimedia commons