zaterdag 17 september 2022

Stilstaan bij het evangelie

Zondag 18 september: 25e zondag door het jaar – C: Lucas 16, 1-13

Het evangelie van deze zondag begint met de parabel van de ‘onrechtvaardige rentmeester’. Een rentmeester is iemand die als taak heeft de eigendommen van iemand anders te beheren en die te doen opbrengen. De onrechtvaardige rentmeester in het evangelie wordt ontslagen omdat hij het bezit van een rijk man heeft verkwist. Vermits er in die tijd geen werkloosheidsuitkering bestond, vermindert de rentmeester nog vlug ‘en stoemelings’ de schulden van enkele mensen die bij zijn baas in het krijt staan. Hij hoopt dat ze hem later zullen helpen, als hij geen inkomen meer zal hebben. Ze hebben er immers alle baat bij dat hij daarover niet rept aan de rijke man. « De heer prees het in de onrechtvaardige rentmeester dat hij met overleg had gehandeld », zo besluit deze parabel.
We begrijpen de boodschap: ook wij zijn rentmeesters. Ook wij worden opgeroepen om ‘met overleg te handelen’. Wij hebben deze wereld met al wat erop is ook ‘in beheer’ gekregen. Aan ons is het om er mee zorg voor te dragen dat alles goed en eerlijk loopt: de verhoudingen tussen volken en mensen, het beheer van grondstoffen, de economie, het klimaat,… Maar we hebben ook ons eigen leven ‘in beheer’ gekregen, met de kansen en talenten die ons gegeven zijn, met de mensen die ons zijn toevertrouwd.
De Heer verwacht van ons dat wij ‘rechtvaardige rentmeesters’ zijn: mensen die zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid in de wereld en in hun eigen leven, mensen die ook in het kleine betrouwbaar zijn, mensen die durven kiezen voor God en het goede.
Zondag na zondag wil Jezus ons daarin bemoedigen en inspireren en ons daarvoor de nodige kracht en onderscheiding geven. Laten we ervoor openstaan.

Pastor Benno.

Parabel van de rijke man en de rentmeester
© Rijksmuseum via wikimedia commons