dinsdag 11 oktober 2022

Een beminnelijk mens

Vandaag vieren we de uitvaart van pater Leo Bollen. Leo was een pater van het Heilig Sacrament en zijn uitvaart gebeurt dan ook in de kerk van de paters aan de Waverse Steenweg in Elsene. Van in 1965, enkele jaren na zijn priesterwijding, was Leo actief in Brussel. Eerst in Elsene, in de tijd van de grote veranderingen en nog in de tweetalige pastoraal. Later werd hij benoemd voor de Vlaamse pastoraal in de parochie van de Heilige Familie in Sint-Lambrechts-Woluwe. Nog later kwamen daar ook de parochies van Kapelleveld en Sint-Lambertus bij. In 1999 vroeg zijn congregatie hem om een benoeming in Lommel aan te nemen. Na verloop van tijd kwam hij terug naar zijn geliefde Brussel om er zijn oude dag door te brengen. Heel regelmatig kwam hij deelnemen aan de vieringen in de Heilige Familie of in één van de andere kerken. Voor de grote feesten kwam hij naar Stokkel. Kortom, hij bleef meeleven met onze gemeenschap, zonder zich te moeien met de huidige werking – wat niet vanzelfsprekend is. Als we dan een praatje sloegen na de viering of als we samen aan tafel zaten bij één van onze eetfeesten, vertelde hij graag over vroeger: over zijn werk als jonge priester in de tweetalige pastoraal, over het begin van de Vlaamse pastoraal, over de kindervieringen die hij zo graag voorging, ook in het Frans… En zeker toen hij wegens zijn gezondheid minder naar de vieringen kon komen, kregen we soms zomaar een telefoontje van hem, om te vragen hoe het ermee was en om wat te babbelen.
Leo was een beminnelijke en aangename confrater. Zijn motto was een bekende spreuk van de Bond Zonder Naam: ‘mensen gaarne zien, da’s mijn hobby’. Die had hij op zijn kamer aan de muur hangen, geloof ik. En inderdaad, Leo was iemand die de mensen graag zag, die spontaan vriendelijk was, iemand van wie vriendschap uitging en die zelf ook vriendschap nodig had – wat meestal samengaat.
Ik weet niet welke lezingen de voorganger gaat kiezen voor de uitvaart van Leo, maar als het aan mij zou liggen, zou ik als eerste lezing de woorden van Paulus in de brief aan de christenen van Filippi (4, 8-9) nemen. Het zijn woorden die Leo ook aan ons zou kunnen gezegd hebben.

“Tenslotte, broeders en zusters, houdt uw aandacht gevestigd op al wat waar is, al wat edel is, wat rechtvaardig is en rein, beminnelijk en aantrekkelijk, op al wat deugd heet en lof verdient. En brengt in praktijk wat u geleerd is en overgeleverd, en wat gij van mij hebt gehoord en gezien. Dan zal de God van de vrede met u zijn”.

Pastor Benno.