zaterdag 29 oktober 2022

Stilstaan bij het evangelie

Zondag 30 oktober 2022 – 31ste zondag door het jaar C: Lucas 19, 1-10

‘Gekomen om te zoeken wat verloren was’

Vorige zondag beluisterden we het evangelie over de farizeeër en de tollenaar die naar de tempel komen om te bidden. En deze zondag mogen we luisteren naar het gekende evangelie over Zacheüs.
Opnieuw staat een tollenaar centraal: iemand die ‘met de nek wordt aangekeken’ omdat hij meewerkte met de Romeinse bezetter en er nog rijk door werd ook.
Zacheüs had over Jezus gehoord en wilde wel eens zien wie Hij was. Maar hij was klein van gestalte en om Jezus te kunnen zien klom hij in een moerbeivijgenboom. Misschien deed hij dit ook om uit het zicht van de mensen te blijven. De mensen zouden het Zacheüs beslist kwalijk genomen hebben, indien hij vooraan zou gaan staan zijn om Jezus te zien. Neen, dan was de vijgenboom een veiliger plek.
En dan gebeurt het onverwachte: Jezus blijft staan onder de boom, kijkt omhoog naar Zacheüs en nodigt zichzelf uit als gast in zijn huis. “Zacheüs, kom vlug naar beneden; vandaag moet Ik in uw huis verblijven.” (Lc.19,5) Deze ontmoeting met Jezus verandert Zacheüs compleet: hij wordt edelmoedig en vrijgevig! In een tekenfilmpje dat we vroeger in de catechese toonden, zie je Zacheüs ‘letterlijk’ groeien door de ontmoeting met Jezus. Vandaar ook dat woord van Jezus tot hem: “Vandaag is er redding gekomen voor dit huis, want ook hij is een zoon van Abraham.” (Lc.19,9)
Zacheüs hoort er terug bij, bij het volk van God.

Pastor Chris


Mijn droom is het dat je mag openbloeien - zegt God -
en dat je mag worden wie je in wezen bent,
zoals met Zacheüs gebeurde toen hij Jezus ontmoette.
Graag wil Ik je daartoe een duw in de rug geven,
maar de eerste stap moet je zelf zetten.
Als je Mij een teken geeft dat Ik welkom ben,
dan wil Ik ook bij jou te gast zijn.
En misschien maakt die ontmoeting
ook van jou een nieuwe mens
die alles wat hij heeft
durft te delen met anderen
en juist daarin zijn vreugde vindt.

Erwin Roosen


Christus en Zacheüs: een bijzondere ontmoeting
©Niels Larsen Stevns via wikimedia commons