donderdag 15 december 2022

Douchen na het journaal

We werden deze week bepaald niet gespaard: verschillende verhalen over ontbrekende authenticiteit in de politiek, over dominerend eigenbelang van publieke figuren hielden de berichtgeving deze week in de ban. Natuurlijk zijn we niet (meer) naïef, maar de verhalen blijven schokkend en je voelt na een nieuwe laag berichten haast het verlangen opkomen om langdurig te douchen (sorry energiebesparing) om de hele brij weer van je af te wassen, ofschoon dat natuurlijk niet zou helpen. Het lijkt wel alsof de sfeer van schandalen juist erg goed past bij deze tijd in het jaar: we beleven de donkerste weken en dan is precies een beetje zwart – schijnbaar tot in de binnenkant van onze ziel.
Ik heb nooit zo sterk aangevoeld hoe goed Johannes de Doper past in de tijd van Advent. Zijn simpele recept – bekeer je (of zoals de Bond Zonder Naam ooit zei: verander de wereld, begin bij jezelf) – lijkt vandaag het enige dat kan perspectief geven. Als we al eens bij onszelf zouden beginnen? Dat geeft ons misschien toch ièts om ons aan vast te klampen?! Zou het toeval zijn dat Johannes – zijn bijnaam indachtig – zijn toehoorders bedacht met een ‘douche’, om zo het (verlangen naar) nieuw begin uitdrukking te geven?
Toch is het nog wachten op het echte recept: dat komt van Jezus, die het heeft over liefhebben in de moeilijkste omstandigheden, als de weg naar genezing. Gelukkig is Kerstmis niet ver meer!

Tony, pastor.

© Federal Police