De eerste is Lucia, een martelares uit de Romeinse tijd, die leefde in Syracuse op Sicilië. Zij is de patrones geworden van de blinden, want volgens de legende werden haar ogen uitgerukt omwille van haar trouw aan Christus. In haar naam zit ook het Latijnse woord ‘lux’, licht. In de Skandinavische landen wordt haar feestdag trouwens uitgebreid gevierd als een lichtfeest, een oud midwinterfeest dat het begin van de kerstperiode markeert, op twaalf dagen vóór Kerstmis, een periode die zal afgerond worden door een ander lichtfeest, het feest der Openbaring of Driekoningen dat oorspronkelijk op 6 januari gevierd werd, twaalf dagen na Kerstmis. Het feest van Lucia doet ons nog meer uitzien naar het geboortefeest van Jezus, het Licht der wereld, het “ware licht, dat iedere mens verlicht” (Joh 1,9), zoals we zullen horen op Kerstdag. Lucia moedigt ons aan om het vol te houden in donkere tijden en te blijven geloven in het licht.
In de mooie streek van de Elzas gedenkt men vandaag echter een andere lichtheilige: Odilia. Zij leefde in de zevende eeuw en werd blindgeboren. Daarom werd zij verstoten door haar vader, de hertog van de Elzas. Maar ze genas op wonderbaarlijke wijze. Later schonk haar vader, tot inkeer gekomen, haar de hertogelijke burcht op de berg die nu ‘Mont-Sainte-Odile’ heet, om er een klooster te stichten. Haar relieken worden er nog steeds vereerd. Mont-Sainte-Odile is een heel bijzondere site. Als u in de Elzas komt, moet u daar zeker een bezoek brengen. Bij goed weer kan je er in de verte Straatsburg zien liggen. Odile is de patrones van de Elzas, de ‘mater Alsatiae’. De Elzassers hebben veel devotie voor hun patroonheilige. Haar feest wordt er uitgebreid gevierd. Bovendien is ze de patrones van de slechzienden. En ook zij nodigt ons allen uit om te blijven uitzien naar licht, om te blijven geloven in toekomst. Haar naam zou trouwens afgeleid zijn van het oud-Duitse ‘Gotteslicht’, licht van God.
Lucia en Odilia: twee sterke vrouwen die ons vandaag oproepen om te blijven speuren naar licht, naar uitkomst en toekomst – door zelf ook ‘mensen van licht’ te zijn: lichtjes van God, mensen die elkaar uitzicht bieden, zicht op toekomst schenken.
Pastor Benno.