vrijdag 9 december 2022

Team work

Met de WK dat loopt ziet men hoe belangrijk team work is. Is het team goed afgesteld op elkaar, dan komt de echte sterkte van elk van de leden tot haar recht. Indien niet, dan mag je nog grote (dure) spelers hebben, ze zullen zich niet kunnen waarmaken.
Het succes van het synodale proces in de Kerk heeft dezelfde voorwaarden. Samenwerken is nodig om een mooie toekomst te verzekeren voor allen. En zelfs als het niet echt lukt, de mensen zullen appreciĆ«ren dat er samenwerking was. Er zijn vele uitspraken die duidelijk maken dat “een gedeelde vreugde dubbele vreugde” is, dat “twee meer weten als een”, en dat “no one is an island”. Synodaliteit betekent zelf ook “samen op weg”, en dat geeft een “synergie”, een bundeling van energie.
Kerk vormen betekent synodaal op weg zijn. Wanneer we als kleine kerk de grote kerk vergeten, of omgekeerd, zijn we niet op de goede weg. Als we de kleine man/vrouw vergeten hebben we nog niet begrepen wat Jezus ons al 2000 jaar aan het leren is. Hijzelf is klein geworden om aandacht te vragen voor het kleine. Laat ons ook trachten klein te zijn, of “zachtmoedig en respectvol” zoals de Kardinaal in zijn pastorale brief van oktober 2022 oproept, en dan zal deze Advent dubbel betekenisvol worden.

Pastor Peter