maandag 12 december 2022

Een weg met hindernissen

Wat deed het deugd gisteren morgen om samen met ouders en kinderen één grote kring te vormen rond een Godly Play verhaal. We vertellen verhalen in alle mogelijke omstandigheden, soms met slechts een handvol kinderen, soms in een overvolle klas, in een parochielokaal, op een overloop of heel af en toe in een mooi ingerichte Godly Play ruimte.
Je droomt van ideale omstandigheden maar het leven zit niet altijd zo in elkaar. Soms zijn er hindernissen, is er onmacht of onwil, soms leg je de lat zelf te hoog en kunnen anderen niet volgen. Toch is het zo dat we met z'n allen samen op weg zijn en meestal ook hetzelfde nastreven: gelukkig zijn.

In het verhaal dat we gisteren mochten beluisteren zagen we mensen op weg, zij het ook een weg vol hindernissen. We gingen op weg naar Bethlehem samen met de profeten, de heilige familie, de herders en de wijzen . Ook zij zijn de weg gegaan naar Bethlehem en kunnen voor ons de weg wijzen.
De profeten zijn mensen die heel dicht bij God staan, zij kunnen ons vertellen hoe we de weg doorheen de advent kunnen gaan om in Bethlehem uit te komen, dit jaar is het de profeet Jesaja die onze leidsman is. Hij laat ons weten wat belangrijk is.
Daarnaast heb je ook Jozef en de hoogzwangere Maria. Ik denk dat zij andere plannen hadden voor hun gezin met een nakende geboorte in het vooruitzicht. Die lange tocht naar Jeruzalem paste niet echt in het plaatje. Dit was voor hen geen reden om het niet te doen. Ondanks de dromen die ze zelf hadden en ook al is het niet evident om zo'n tocht aan te vatten als je hoogzwanger bent, zijn ze de weg gegaan.
Er zijn ook de herders in het veld, wakend bij hun kudde. Midden in de nacht worden ze opgeroepen om naar een kind te gaan kijken. Een kind dat de wereld zal veranderen. Ik vraag me af hoe ik zou reageren.
En dan heb je ook nog de wijzen, hun nieuwsgierigheid achterna, op zoek naar de waarheid, een ster achterna die ze niet kennen. Op zoek naar het geluk.
Alle figuren van de kerststal hebben hindernissen moeten overwinnen om hun doel te bereiken, om te vinden waar ze naar op zoek waren, iets dat groter was dan zijzelf: een kind in de kribbe.

Ik hoop dat ook jij al de kans gekregen hebt om al een stukje op weg te gaan en vol verwachting blijft uitzien naar iets dat groter is dan jezelf, iets dat jou zal vervullen met liefde en geluk.

Pastor Mariette

© Pixabay