donderdag 11 mei 2023

Maria, toon dat gij onze moeder zijt…

Het is dit jaar 750 jaar dat de Hanswijkprocessie door de straten van Mechelen trekt. Dat daar niet meer ruchtbaarheid aan gegeven wordt, zegt niets over de kwaliteit van dit gebeuren, maar veeleer over de ingesteldheid van de organisatoren, die niet in de eerste plaats de grote publieke belangstelling zoeken, maar wel een ingetogen gebeuren willen organiseren en dat vraagt nu eenmaal om de juiste geestesgesteldheid…
Wat er driekwart millennium geleden gebeurde, is nog moeilijk te achterhalen. De Middeleeuwers beleefden het geloof op een naar onze smaak behoorlijk magische wijze. Maria werd aanroepen tegen een epidemie en omdat ‘het werkte’ beloofde men om jaarlijks een processie te organiseren, met als centrale aanroep: “Maria, toon dat gij onze moeder zijt!”. Het gebeuren heeft de Vlaamse canon niet gehaald, maar heeft de plaatselijke Maria verering wel gestalte gegeven gedurende vele jaren en het bestaat nog steeds.
Vandaag is de processie en religieus, maar ook een cultureel, historisch en artistiek hoogstaand gebeuren waarin de heilsgeschiedenis wordt uitgebeeld met talloze figuranten in aangepaste klederdracht. Het blijft een moment waarop Maria centraal wordt geplaatst en haar moederschap dat vanouds zoveel troost en steun heeft gebracht.
Voor wie Lourdes of Fatima te ver zijn, kan zondag vanaf een uur of drie terecht in Mechelen. Als het weer meezit, kan de dag niet stuk!

Tony, pastor

Hanswijk processie Mechelen 750 jaar