dinsdag 23 mei 2023

Moeder van de Kerk

“Liefde gaf u duizend namen” staat in het oude Marialied dat we misschien ook zingen in deze meimaand-Mariamaand. We eren Maria met vele namen, met vele titels: Moeder Gods, Onze-Lieve-Vrouw, Koningin van de vrede… Zoals geliefden steeds weer nieuwe koosnamen vinden voor elkaar, zo hebben de christenen in de loop der eeuwen vele namen aan Maria gegeven. In de ‘litanie van Onze-Lieve-Vrouw’ worden er een aantal opgesomd. Eén van die eretitels van Maria is: ‘Moeder van de Kerk’. Maria is de moeder van Jezus maar ook van allen die door het doopsel broers en zussen van Jezus zijn geworden. En dus is zij ook moeder van de kerkgemeenschap, die we de trouwens ook ‘het Lichaam van Christus’ noemen.
In 2018 heeft paus Franciscus een nieuwe feestdag ingesteld om Maria te eren als Moeder van de Kerk. Die feestdag wordt sinds dan elk jaar gevierd op de dag na Pinksteren, pinkstermaandag.
Dit nieuwe feest nodigt ons uit om te vertrouwen op Maria’s moederlijke zorg voor de Kerk en voor onze plaatselijke gemeenschappen. Op de dag na Pinksteren vragen we Maria voor ons te bidden: dat de heilige Geest ons mag bezielen in ons samenleven en -werken als kerkgemeenschap. In de eerste lezing van de viering op dit feest, uit de Handelingen van de apostelen (1,12-14), wordt verteld hoe de apostelen na Jezus’ Hemelvaart als jonge Kerk “eensgezind bleven volharden in het gebed, samen… met Maria, de moeder van Jezus…”. Zo worden ook wij in ons kerk-zijn nog steeds bemoedigd door de aanwezigheid van Maria. In het evangelie van deze feestdag (Johannes 19,25-34) zegt Jezus aan de apostel en zo ook aan ons: “Ziedaar uw moeder”.
Ook wij kunnen op pinkstermaandag Maria, onze moeder gaan eren en haar vragen te bidden voor de Kerk, voor onze gemeenschappen en voor ons allen die proberen kerk te vormen. Op 29 mei gaan we immers weer op bedevaart naar Jezus-Eik. Om 11u vieren we daar de eucharistie op deze mooie feestdag van Maria, Moeder van de Kerk. Welkom.

Pastor Benno.

photosforyou via pixabay