donderdag 18 mei 2023

Zalige Hemelvaart!

Het u al eens aan iemand een Zalige Hemelvaart toegewenst? Het feest van Hemelvaart, op de veertigste dag van Pasen, zou vandaag misschien geen feestdag meer worden; de herdenking van de pauselijke encycliek Rerum Novarum en het daaraan gekoppelde feest van de arbeidsbeweging, houdt het feest zeker wel in stand, al zullen sommigen zich afvragen wat de twee met elkaar te maken hebben.
Wat vier je immers op Hemelvaart? Dat “Jezus op een wolk ten hemel werd opgenomen”, zoals de handelingen beschrijven? Dan heeft de luchtvaart, of toch zeker de ruimtevaart, voor en ontgoocheling gezorgd. Vieren we dat Hij weggegaan is - en waar is Hij dan naartoe?
De lezing van de handelingen vertelt verder hoe Engelen aan de leerlingen kwamen zeggen “sta toch niet naar de hemel te staren!” Misschien brengt dat ons wel de betekenis van het feest: dat Jezus op de aarde te vinden is – dat Hij bij ons is – en blijft! – anders dan vóór de verrijzenis, maar niettemin. Zo komen we hem tegen in de sacramenten, maar ook in de noodlijdenden, voor wie we goede werken doen – ‘want wat ge voor de minste van de mijnen hebt gedaan, hebt ge voor mij gedaan!’ Het heeft dus toch betekenis om Rerum Novarum, dat handelt over de strijd tegen de onrechtvaardigheid, op deze dag te vieren.
Misschien is de naam “Hemelvaart” wat misleidend. Maar geef toe, het feest van “Ons Heer Blijft-nu-bij-ons” bekt toch voor geen meter?

Tony, pastor

De blik naar de hemel gericht © picture-alliance (Image)