donderdag 19 november 2020

Bond Zonder Naam

BZN-spreuken zijn al heel lang een constante aanwezigheid bij mij thuis. En dat op verschillende manieren: als bureaublad soms, de maandelijkse spreuk en een dagkalender op mijn bureau. Vanwaar die band met Bond Zonder naam? Het begon in de jaren ‘70. Tante Gette kwam mee op Chirokamp als kookmoeder. Zij was ook promotrice van BZN. Door haar leerden we de beweging, opgericht door Phil Bosmans, beter kennen. Zij zorgde er ook voor dat wij, de leiding, maandelijks de spreuken ontvingen. Jammer genoeg stierf zij veel te vroeg in 1977. Later was Lieve Depuydt de vertrouwde figuur van BZN. Zij verkocht boeken en producten van BZN tijdens de dekenale namiddagen rond Welzijnszorg en Broederlijk Delen. Vooral de kalender en de kaarsen raakten vlot verkocht.
Maar wat mij vooral aanspreekt is de boodschap van aandacht en inzet voor de zwakke, kleine mens in onze samenleving. Tal van sociale projecten proberen mensen een opvang te bieden, een ontmoetingsplaats, de kans om terug op adem te komen, nabijheid … De spreuk van deze maand ‘Mag het wat zachter?’ is een oproep voor een geweldlozer wereld.
‘Mag het wat zachter? Waar woorden wapens worden, krijg je oorlog. Dat is niet wat we willen. Daarom is het zo belangrijk je woorden te wikken en te wegen. Met je hoofd én met je hart. Om dicht bij jezelf te blijven en goed te luisteren naar wat de ander jou vertelt. En naar wat dat met jou doet. Hoe vul jij dat verhaal aan? Wat wil jij vertellen en hoe ga je dat doen? Kies voor liefdevolle communicatie, ook in het heetst van de strijd. Of misschien, net dan! Laat je taal mild zijn, niet opruiend. Laat je zinnen verzoenen, niet uit elkaar drijven. De wereld is al hard genoeg. Mag het wat zachter?’
Met of zonder spreuk van BZN, Gods liefde naar mensen brengen blijft de oproep voor elke dag. 

Pastor Chris