zaterdag 28 november 2020

Stilstaan bij de kerststal in de advent: eerste week

Nu we nog steeds niet naar de kerk kunnen komen om eucharistie te vieren, is het nog belangrijker dan andere jaren dat we de advent thuis bewust beleven, persoonlijk of samen met het gezin. Het visuele is daarbij van belang. Een adventskrans op tafel, of op de kast of de schouw of in onze gebedshoek, herinnert er ons aan dat het advent is. Het aansteken van de adventskaars kan een moment zijn om samen of alleen tijd te maken voor gebed of bezinning. Zo zouden we de gewoonte kunnen aannemen om elke avond de adventskaars(en) aan te steken en even stil te worden bij de tekst op onze adventskalender.
Maar er kan nog meer. Een mooi gebruik is om tijdens de advent ook de kerststal al op te bouwen, week na week. Dat kan boeiend zijn voor kinderen, maar het kan ook een gelegenheid tot meditatie zijn voor de volwassenen.
Dat kan zo gaan. Op de avond vóór de eerste adventszondag zetten we het stalletje, met de os en de ezel en de lege kribbe (als tenminste in uw beeldengroep het Kindje niet vastzit aan de kribbe).
Os, ezel en lege kribbe verwijzen naar de woorden van de profeet Jesaja (1,3), die vanouds bij het begin van de advent worden gelezen:
“Een os kent zijn eigenaar, een ezel de krib van zijn meester,
maar mijn volk weet van niets, het heeft geen begrip”.
Omwille van dit schriftwoord zijn de os en de ezel in de afbeeldingen en de beeldengroepen van het kerstgebeuren terechtgekomen. Want in de geboorteverhalen van de evangelies worden ze niet vermeld.
De os en de ezel staan daar dus voor ons. Telkens als we tijdens de eerste week van de advent naar onze kerststal kijken, doen de os en de ezel ons de vraag stellen: bij wie hoor ik? En: wie stilt mijn diepste honger? Advent is: ons bewust worden – ‘begrip krijgen’- dat er Iemand naar ons toegekomen is om in ons leven te wonen. Bij Hem horen we thuis. Hij stilt onze diepste honger naar zinvolheid, naar liefde. De os en de ezel nodigen ons uit om dat te beseffen…
Volgende zaterdag gaan we de herders bij de stal plaatsen. Waarom? Dat komt u dan te weten.

Zalige advent.

Pastor Benno.