zaterdag 7 november 2020

Stilstaan bij het zondagsevangelie

Zondag 8 november: 32e zondag door het jaar – A

« Het is met het Rijk der hemelen als met tien meisjes die met hun lampen uittrokken, de bruidegom tegemoet ». Zo begint Jezus zijn vergelijking in het evangelie van deze zondag (Mt 25,1-13). Weer een vergelijking om ons het ‘Rijk van God’ beter te leren begrijpen: de werkelijkheid zoals God ze wil en die groeit onder ons, ook in deze coronatijd. Openstaan voor dat Rijk van God, geloven, christen-zijn, dat is dus: ‘de bruidegom tegemoet trekken’. Dat is een mooie gedachte: leven als christen, dat is Jezus tegemoet trekken in de nacht van de wereld. Zoals bij een bruiloft in die tijd de bruidsmeisjes de bruidegom tegemoet trokken in de nacht, met brandende lampen.
De bruidegom, dat is Jezus. Hij is de mensheid komen huwen. In Hem heeft God zich met ons, mensen, voor altijd verbonden. Het Rijk Gods, de werkelijkheid zoals God ze wil, is het vieren en beleven van die huwelijksband.
Maar om de bruidegom te kunnen vinden in het donker van deze wereld en om Hem in een feestelijke stoet te kunnen begeleiden op weg naar de bruiloft, hebben we licht nodig, moeten onze lampen branden. En om onze lampen te laten branden, hebben we brandstof nodig.
Jezus waarschuwt ons dat we daar op tijd moeten aan denken. We moeten niet zijn zoals die ‘dwaze maagden’ uit de vergelijking die niet genoeg olie voor hun lampen bijhadden. Want het wachten kan soms lang duren. De bruidegom lijkt soms lang weg te blijven. De nacht kan soms lang zijn. Het kan soms lang donker zijn in deze wereld. We hebben genoeg brandstof nodig om onze lamp lang genoeg te kunnen laten branden, om lang genoeg licht te kunnen geven.
Welke brandstof hebben we nodig? Hoe kunnen we licht brengen in onze wereld, die corona-donker is? Is het niet met geloof, met hoop, met liefde? En voor die brandstof kennen we een goede leverancier: God zelf. Hijzelf zorgt voor de brandstof die we nodig hebben om de lamp van ons leven brandend te houden, om licht te brengen in het donker van onze wereld, om de Bruidegom tegemoet te trekken. Laten we niet vergeten om op tijd naar de winkel te gaan om genoeg brandstof aan te schaffen. De winkel van God is altijd open. Zelfs als de kerken dicht zijn.

Pastor Benno

Elke zondag komen we samen om 10:00 uur om te bidden via zoom.
Wil je met ons mee bidden? Stuur dan een mailtje naar: sint.franciscus@skynet.be
We sturen je dan een link waarmee je kan deelnemen.