maandag 23 november 2020

Mag ik ook eens fier zijn?

Nee, niet over iets wat ik zelf gedaan heb, maar wel over de ouders van de communicanten. Er werd in de eerste lockdown heel wat gevraagd van de ouders. Ouder zijn, werken, leraar zijn,... je vraagt je af hoe ze het allemaal voor elkaar krijgen. Gelukkig mogen de kinderen van de lagere school tijdens deze tweede lockdown wel naar school en is het op dat vlak wat relaxter.
Omdat de communicanten van zoveel verschillende scholen en bubbels komen hebben we met de catechisten van de twee pastorale eenheden besloten om geen live catechese te geven maar om te zorgen voor een online aanbod.
Een uitdaging voor de ouders ! Want taal en rekenen... dat is goed of fout. Bij catechese is dat toch wat anders. Catechese is niet in de eerste plaats een kennisoverdracht. Geloven onder woorden brengen en delen met je kinderen... dat is eventjes uit je comfortzone komen. Dat zijn we niet gewoon. Maar het is gelukt ! Van verschillende kinderen heb ik al een tekstje of een tekening binnen gekregen. Het resultaat van een geloofsgesprek met hun ouders. De vraag was om iets te tekenen/schrijven dat vertelde wat hun het meest getroffen had in het verhaal. Dit keer was het het verhaal van de Goede Herder die via YouTube verteld werd door pastor Chris. Deze week krijgen ze het verhaal van de blinde Bartimeüs in de mailbox. Dat verhaal wordt verteld door de catechisten Laetitia en Jurian. Ik kijk al uit naar de hoe de gesprekken van de ouders met hun kinderen zullen verlopen. En wat het antwoord van de kinderen zal zijn.
Ik ben ook best wel fier op de catechisten, want ook zij moesten uit hun comfortzone komen. Het verhaal vertellen via een YouTube filmpje zijn ze ook niet gewoon.
Naast alle leed dat Covid met zich meebrengt heeft het ook een positieve kant: het laat mensen boven zichzelf uitstijgen. Als dat geen positief nieuws is !

Pastor Mariette

Wil je eens proeven van een catecheseverhaal?