dinsdag 17 november 2020

Positief nieuws

Hét grote positieve nieuws van de voorbije dagen was toch wel, me dunkt, dat er nu al twee vaccins in de maak zijn die voor negentig procent of meer doeltreffend zijn. En ook, dat de vaccins die zullen worden aangekocht door ons land, gratis zullen zijn voor alle Belgen. Dat is toch al bemoedigend, ook al zal het niet voor de eerste maanden zijn.
Die eerstvolgende maanden zullen we moeten zien door te geraken. Daar wordt ons van alle kanten op gewezen. Maar wat ik daarbij ook bemoedigend vind, is dat we ook worden aangemoedigd om er samen het beste van te maken. Zo is er de tendens om nu al de kerstverlichting aan te brengen. Je ziet ook meer en meer in de straten dat mensen daaraan meedoen, en niet alleen de handelaars. Ik vind dat een goed idee. Niet alleen omdat het ons al een beetje de warmte van de kerstsfeer geeft, maar ook een beetje vanuit theologisch standpunt: eigenlijk is het alle dagen Kerstmis. Jezus is geboren zovele eeuwen geleden, en dat mogen we alle dagen gedenken. Want door Hem hebben we Gods liefde leren kennen, en in die liefde mogen we alle dagen leven en we mogen haar ook laten doorstralen naar onze medemensen.
Het is daarom ook treffend hoe de media ons ook oproepen om elkaar wat warmte te brengen in deze koude dagen, aandacht te hebben voor eenzame mensen en voor mensen die nood hebben aan contact of hulp, ‘in de warmste week’ en daarbuiten. Een typisch christelijk oproep, die nu weerklinkt in niet-religieuze context. En dat is ook bemoedigend. Ondanks alle miserie, zijn er toch ook heel wat mensen – gelovig of niet gelovig - die onze samenleving proberen te ‘vermenselijken’. Door grote acties en kleine daden.
Zo kreeg ik van iemand het positieve nieuws doorgestuurd van hoteluitbaters in Ieper die in de dagen rond Wapenstilstandsdag de traditionele houten kruisjes met een ‘poppy’ op de graven van Britse soldaten gaan zetten, omdat de familie van die gesneuvelden dit jaar niet kan komen. Die families zijn hen daar erg dankbaar om.
Zo kunnen we allemaal, ieder in zijn of haar eigen situatie, daden van medemenselijkheid stellen. Zolang er goedheid is, is de wereld nog niet naar de vaantjes. En dat is nog het meest positieve nieuws.
Hebt u nog positief nieuws waarover ik mag schrijven? Laat het mij weten.

Pastor Benno.