donderdag 17 december 2020

Adventskalenders en een adventsstal

Adventskalenders: je hebt ze in verschillende soorten. Er zijn de commerciƫle, om het zo uit te drukken, met chocolade of pralines of waarbij je elke dag een prijs kan winnen. Soms gaat een deel van de opbrengst van de verkoop naar een goed doel. Dat is dan toch positief. Verder hebben deze adventskalenders weinig met Kerstmis te maken. Maar ik kan mij goed inbeelden dat veel kinderen en volwassenen er plezier aan beleven. En dat is ook wat waard in deze coronatijd.
Er is ook een ‘culturele’ adventskalender, die ik toegestuurd kreeg, zelfs van twee verschillende personen. De meeste musea zijn wel terug open maar een bezoek is niet altijd zo vanzelfsprekend. Daarom was ik blij verrast met de adventskalender van het museum Mayer Vandenbergh. Elke dag krijg je een kunstwerk te zien met een kort woordje uitleg. Een echte aanrader!
In deze tijd die zo anders is dan we gewoon zijn is de eigen pastorale adventskalender (met dank aan pastor Gino en Wim) een pareltje van bemoediging en steun op weg naar Kerstmis.
Vorige zondag was ik tussen 11 en 12 uur in de kerk van de Heilige Familie (Sint-Lambrechts-Woluwe) om eventuele bezoekers te verwelkomen. Wanneer je binnenkomt, vind je rechts een prachtige adventsstal. Maria, die zwanger is, en Jozef zijn met de ezel op weg naar Bethlehem. De engel verkondigt de Blijde Boodschap aan de herders die zich haasten naar de stal. Vorige zondag hadden enkele volksvrouwen zich bij hen gevoegd. Het zijn prachtige, levensechte beelden. Zo wordt deze adventsstal elke zondag meer een kerststal. God komt ons in een Kind tegemoet! Het zijn eenvoudige mensen die dat Kind het eerst mogen begroeten. Wat een vreugde!

Pastor Chris

https://adventskalender.museummayervandenbergh.be/


(C) Roger Philips