dinsdag 15 december 2020

Positief nieuws

Als ik dit schrijf heb ik juist vernomen dat Nederland in een strenge lockdown gaat. Tevoren maakte Duitsland hetzelfde bekend. Er zijn dan wel vaccins op komst, maar het einde van de coronacrisis is nog niet voor onmiddellijk. We zijn nog niet aan de nieuwe patatjes, zeggen ze in mijn streek. Gelukkig is er heel wat positief nieuws dat ons helpt om de moed erin te houden.
Zo was er iemand die mij een filmpje stuurde over de hond Boy, die in het kader van een project van therapie met huisdieren vreugde brengt aan mensen met dementie of Alzheimer in een woonzorgcentrum. Doordat die mensen de hond mogen aanraken, strelen, zijn vacht kammen, komen ze uit zichzelf, kunnen ze glimlachen, worden ze blij, gaan ze praten met de hond en met de begeleider. Het filmpje was wel gemaakt vóór de coronamaatregelen. Waarschijnlijk is aanraken of zelfs rondwandelen met Boy in het woonzorgcentrum voor het ogenblik niet meer mogelijk. Maar het maakt er ons wel bewust van hoe belangrijk fysisch contact is, hoe mensen het nodig hebben om aan te raken en aangeraakt te worden. Zo voelen we dat we leven. Nu we afstand moeten houden van mekaar wordt ons dit nog meer duidelijk.
Ook kreeg ik een artikel opgestuurd waarin we uitgenodigd worden om ‘De Genereuzen’ te steunen. De Genereuzen zijn een beweging van mensen met en zonder beperking die er zich voor inzetten om mensen met een beperking zoveel mogelijk aan het gewone samenleven te laten deelnemen. Nog te veel gaan mensen met een beperking naar een aparte school of hebben ze een apart werk, worden ze verplaatst met aparte busjes en nemen ze weinig deel aan het jeugdbewegings- en verenigingsleven. Deze coronatijd maakt dat alles er niet beter op, integendeel. Door allerhande projecten willen ‘De Genereuzen’ komen tot een meer inclusieve samenleving, en dat tegen het jaar 2030! Dat is bemoedigend nieuws. De Genereuzen verdienen onze steun.
En tenslotte, positief nieuws uit de culturele sector, nog wel in Brussel. In het gemeentehuis van Sint-Gillis hing al 60 jaar een schilderij waarvan men nu pas heeft vastgesteld dat het om een authentiek werk van onze Vlaamse schilder Jacob Jordaens gaat. Het wordt gerestaureerd en we zullen het hopelijk in het begin van 2022 kunnen gaan bekijken in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Het schilderij stelt de Heilige Familie voor. Dat doet eraan denken dat er in onze twee pastorale eenheden ook twee kerken van de Heilige Familie zijn: in Evere en in Sint-Lambrechts-Woluwe. En dat op het feest van de Heilige Familie, zondag 27 december, de eucharistie vanuit de kerk van Sint-Jozef zal uitgezonden worden door Kerknet.
En het meest positieve nieuws is te mogen beseffen dat we allemaal samen een heilige familie mogen vormen. En dat we samen door deze moeilijke tijd gaan geraken.

Pastor Benno.

De Heilige Familie - Sint-Gillis Brussel