dinsdag 22 december 2020

Positief nieuws

Brussel wordt vrouwvriendelijker. Dat is goed nieuws. Vorige week is er een motie goedgekeurd die moet helpen om de veiligheid en het welzijn van vrouwen in de stad te verbeteren: van meer openbare toiletten over gelegenheden om borstvoeding te geven tot intelligente straatverlichting. En ook aan de vervrouwelijking van straatnamen enz. wordt gedacht. Doe zo voort, Brussel!
In Leuven laten vrouwen van zich horen. Letterlijk zelfs. Daar zijn twee zussen die elk weekend samen met hun buren om 12u op straat komen zingen. Het is begonnen tijdens de eerste lockdown. Toen werd er elke dag samen gezongen. Sinds september gebeurt het nu enkel in het weekend. Zo hou je het langer vol. Een twintigtal buren doet mee. Ook de burgemeester is al eens komen meezingen. Er is begeleiding van viool, accordeon en melodica Gekende schlagers krijgen een aangepaste coronatekst, die op voorhand in de brievenbussen worden gestopt. Nu in de kersttijd worden natuurlijk ook de klassieke kerstliederen gezongen. Voor de initiatiefneemsters en de deelnemers is het ook een manier om contact te houden, aan elkaar te vragen hoe het gaat, iets te vertellen aan elkaar. Het schept een gevoel van warmte en solidariteit in deze donkere dagen.
Samen zingen kan het gevoel van eenzaamheid wegnemen. Maar er zijn nog andere manieren om uit de eenzaamheid te geraken. Een Nederlandse vrijwilligersorganisatie in ’s Hertogenbosch is een gratis online zelfhulpcursus begonnen. De deelnemers krijgen gedurende twee maanden elke dag een mail. Soms is dat een tekst, soms is het een video, soms is het een schrijf- of doe-opdracht. Voor de doe-opdracht moeten de deelnemers de deur uit voor een contact met buren of een gesprekje op straat. Zo worden mensen ertoe gebracht om uit hun isolement te komen. Een inspirerend initiatief. Misschien zouden we zoiets hier bij ons ook kunnen proberen. Maar laten we vooralsnog niet wachten op een mail van de zelfhulpcursus om naar mensen toe te gaan. We kennen zeker genoeg mensen die wachten op een contact, een telefoontje, een teken van leven.
En dan was er nog de ‘Grote Coronastudie’ van een aantal universiteiten. Daaruit blijkt de een hoog percent van de mensen bereid is om de coronaregels na te leven, ook in de kerstperiode. Ook vindt een grote meerderheid van de bevolking dat de zorgverleners het eerst moeten gevaccineerd worden. Maar wat nog het meest bemoedigt, is dat jongeren vinden dat anderen eerder dan zij het vaccin moeten krijgen. De ‘jeugd van heden’ is nog zo slecht niet… Dat is positief nieuws voor de toekomst.

Pastor Benno.

Hebt u nog positief nieuws waarover ik mag schrijven? Laat het mij weten. Dank!