dinsdag 1 december 2020

Positief nieuws: water

Ook uit de wereld van de chemische industrie kan er positief nieuws komen. Zo signaleerde mij iemand een nieuwsbericht uit de Antwerpse haven. Daar gaan twee chemische bedrijven een ontziltingsinstallatie bouwen om brak water bruikbaar te maken voor afkoeling in de koeltorens, verdunning van producten, produceren van stoom… Op die manier moeten ze geen gebruik maken van het drinkwater uit het Albertkanaal. Vanaf 2024, wanneer de installatie klaar zal zijn, zal zo een enorme hoeveelheid drinkwater bespaard worden voor eigenlijk gebruik door de mens. En dat is zeer positief nieuws in deze tijden van toenemende droogte.
Nog een ander positief waternieuws bereikte me. In Stevoort, bij Hasselt, staat een watermolen die helemaal gerestaureerd is en functioneert. Er wordt effectief graan gemalen. De molenaar denkt er zelfs aan om er zijn job voltijds te gaan uitoefenen. Meer en meer mensen ontdekken de kwaliteit van de bloem die een eigen smaak heeft omwille van het maalproces. Dat is toch ook positief nieuws. Je hoort en ziet wel eens windmolens die terug in gebruik worden genomen, maar een watermolen die terug maalt, kom je niet dikwijls tegen. Denken we maar aan de vervallen watermolen op de Woluwe in Sint-Lambrechts-Woluwe. Die ligt er toch maar triestig bij op die mooie wandelweg tegenover de shopping en niet ver van de kapel van Lenneke Mare. Maar het kan dus anders.
Een molenaar brengt erfgoed uit het verleden tot leven en wil er zijn toekomst van maken. Industriebedrijven denken aan ons drinkwater in de toekomst. Bemoedigend nieuws. Het sluit aan bij de adventsbelofte die we lezen in Jesaja 43, 19, waar God zegt: “Zie, iets nieuws ga Ik maken, het is al aan het kiemen, weet gij dat niet? Ja, een weg ga Ik leggen in de woestijn, en rivieren in het droge land.”. Gods goede Toekomst is aan het kiemen. En wij mogen dat mee-maken.
“De Geest en de bruid zeggen: kom! Laat wie het hoort, zeggen: kom! Wie dorst heeft, kome.Wie wil, neme het water des levens, om niet”. (Apoc. 22,17).

Pastor Benno.

Hebt u nog positief nieuws waarover ik iets mag schrijven? Laat het mij weten.

(C) Visit Hasselt