zaterdag 19 december 2020

Even stilstaan bij de kerststal tijdens de advent, op kerstavond en daarna

Tijdens de advent kan je geleidelijk de kerststal opbouwen. Het kan een manier zijn om toe te leven naar Kerstmis. Het kan telkens een moment van meditatie zijn. Zo hebben we in de eerste adventsweek de os en de ezel met de lege kribbe gezet (zie blog 28 november), in de tweede adventsweek de herders met hun schapen (zie blog 5 december), in de derde adventsweek het beeldje van Sint-Jozef (zie blog 12 december). Voor de vierde adventsweek voegen we het beeldje van Maria erbij. Want de vierde zondag van de advent is de ‘Maria-zondag’. De figuur van Maria staat op de voorgrond. Zij wordt de moeder van Gods Zoon. We kunnen de bekende woorden van de profeet Jesaja bemediteren; “Zie, de maagd zal ontvangen en een zoon baren, en zij zal Hem noemen ‘Immanuël’, God-met-ons” (Jes 7, 14) . In Jezus is God dicht bij ons gekomen. Hij is één der onzen geworden. Hij heeft ons mensenbestaan gedeeld om ons zijn liefde te laten kennen. Maria is uitgekozen om moeder van Gods Zoon te worden, maar in haar zijn wij allen uitverkoren, begenadigd. Maria heeft Jezus ‘ontvangen’ en ‘ter wereld gebracht’; wij zijn geroepen om Jezus in ons leven binnen te laten en naar de wereld te brengen.
Op Kerstmis gaan we weer de geboorte van Jezus gedenken. Zijn komst in de wereld en in ons hart vieren. Daarom leggen we op kerstavond het beeldje van het kindje Jezus ook nog in de kribbe. Het kan weer een moment van gebed en bezinning zijn, voor het hele gezin. We kunnen de aloude tekst van Jesaja lezen: “Een Kind is ons geboren, een Zoon werd ons geschonken; en men noemt Hem: Wonderbare Raadsman, Goddelijke Held, Eeuwige Vader, Vredevorst” (Jes 9,5). Of we kunnen het kerstevangelie lezen. Of bidden met de podcast die speciaal voor kerstavond is gemaakt.
En wat doen we met de beeldjes van de ‘Drie Koningen’? In sommige families en gemeenschappen is het een mooi gebruik om de Drie Koningen vanaf kerstdag op weg naar de kerststal te laten gaan. Zeker voor de kinderen kan dit leuk zijn. Elke ochtend kunnen ze op zoek gaan waar de Koningen nu weer staan: de ene dag in de badkamer, de andere dag op de trap, dan weer op een vensterbank, of boven op een kast, enzoverder… Tot ze op het feest van de Openbaring - Driekoningen, dit jaar op zondag 3 januari – eindelijk bij de kribbe aanbelanden. Zo wordt visueel voorgesteld wat we lezen bij de profeet Jesaja (60, 3) in de eerste lezing van dit feest: “volkeren komen af op uw licht, koningen op de luister van uw dageraad”.
Mogen wij allen dat Licht vinden. Zalige kersttijd.

Pastor Benno.