donderdag 31 december 2020

Dozen

Dozen kunnen aan verhuizen doen denken. Je zou kunnen zeggen dat de overgang van oud naar nieuw ook een beetje verhuizen is. En dan kunnen we de vraag stellen: “Wat pakken we mee van het oude jaar en wat niet?”
In een zwarte doos kunnen we alles steken wat we liever niet meenemen: de blijvende conflicten overal ter wereld; de pijn en verdriet die samengaan met de coronacrisis; onze frustraties omwille van de lange duur van de crisis en alle beperkende maatregelen; de eenzaamheid; de wanhoop van sommigen die hun baan verloren; … ieder van ons zal wel heel wat in die doos kunnen steken dit jaar.
In een witte doos kunnen we alles opbergen wat we graag meenemen naar het nieuwe jaar: de inzet van zovelen in de zorg; de solidariteit; de aandacht voor mensen, vaak op een stille, onopvallende wijze; de inspiratie bij zoeken naar nieuwe wegen om contact te houden in familie, onder vrienden en in onze geloofsgemeenschap; de herontdekte vreugde om kleine dingen en attenties, … Misschien hebben we wel een tweede witte doos nodig.
In ieder geval hebben onze dozen niets te maken met de ‘Doos van Pandora’. Want één van de belangrijkste dingen die we mogen meenemen naar het nieuwe jaar is de ‘hoop’!
Ik wens jullie allen ‘Vrede en alle goeds’ voor 2021!

Pastor Chris