woensdag 24 maart 2021

Als pelgrim op stap...

Een aantal keer mocht ik als pelgrim op weg. De meest indrukwekkende tochten waren ongetwijfeld de staptochten van Warschau naar Chestochova, die ik samen met enkele duizenden anderen maakte tijdens de twee zomers toen ik al diaken, maar nog geen priester was: in 1990 en 1991. Daarbij werden de 270 km tussen beide steden afgelegd in 9 etappes te voet, met telkens overnachting onder tent. Zo'n bedevaartstocht is een uitzonderlijk gebeuren. Het doel - in beide gevallen de zwarte Madonna van Chestochova - is eigenlijk niet het meest essentiƫle. Waar het om draait is de tocht zelf, meestal een moeilijke tocht, een strijd tegen de kilometers (en de zon, de wind, de regen...) en tegen jezelf. Er is immers vermoeidheid, honger, dorst, ontbrekende innerlijke sterkte, momenten van ontmoediging zelfs, om van 'het morren' nog niet te spreken... ("Toch al een derde afgelegd!", "oeps, nog maar halfweg!", "nog altijd een kwart te gaan...", "is het nog ver?") (Schrijf de emoticons er maar zelf bij...)
Als een oase in dat gebeuren de dagelijkse gebedsmomenten ('s morgens, overdag, 's avonds) en ook de dagelijkse Eucharistie. In het midden van zo'n tocht het sein krijgen dat iedereen zich neerzet, ergens in een wei, en dat het tijd is om de mis te vieren, is een herademing. Alle rugzakken gaan open: zangboeken worden genomen, iemand heeft een kelk mee, een misboek, wat wijn, de hosties, een muziekinstrument, albe en stola voor diakens en priesters... Ik denk dat ik niet zo vaak intenser Eucharistie gevierd heb, als die momenten (en geef toe: wat maakt het uit dat je bezweet bent, je kleren niet netjes liggen of hier of daar iemand even in slaap dommelt?) Daar is wel voelbaar dat God meetrekt met zijn volk en er de echte steun en toeverlaat van is.
Het heeft er even naar uitgezien dat we met onze pastorale eenheid in open lucht Eucharistie zouden vieren op vijf momenten. (U leest het in Kerk en Leven van deze week, spijtig genoeg al achterhaald op het moment van verschijnen). Het zou zoiets geweest zijn als een Eucharistie, "onderweg, op onze corona pelgrimstocht...". Maar het mag niet zijn: er zijn alweer nieuwe normen en de vieringen mogen niet doorgaan (ondanks wat het parochieblad dus zegt...)
Toch ben ik ervan overtuigd dat God ook vandaag met zijn volk meetrekt. Daar doet ons eventuele "morren" of "zwartkijken" echt niets vanaf...

Tony, pastor