zaterdag 27 maart 2021

Even stilstaan bij het evangelie

Op Palmzondag worden er in de liturgie normalerwijze twee evangelies gelezen : het evangelie van Jezus’ intocht in Jeruzalem bij het begin van de viering, als we met palmtakken die intocht gedenken, en het Lijdensverhaal als het evangelie van de eucharistie zelf. Dit jaar zullen we nog niet kunnen samenkomen voor deze viering, maar hoe dan ook gaan we samen de Goede Week in. Ook in deze bijzondere tijd gaan we samen Jezus’ doortocht doorheen lijden en dood naar nieuw leven gedenken en onze eigen tocht naar het leven in verbondenheid met Hem.

Een lied dat past in deze heilige dagen is nr 370 in ‘Zingt Jubilate’ : « Alles wat over ons geschreven is, gaat Gij volbrengen deze laatste dagen ». Ja, het gaat ook over ons. Het paasmysterie is ook het mysterie van ons bestaan : sterven om te leven. Loskomen van jezelf om leven te vinden. Reeds in dit bestaan, maar ook over de dood heen. Dat is de weg van elke gedoopte, van ieder die door het doopsel verbonden is met Jezus. Mogen we ook in deze bijzondere Week daarin groeien.

In datzelfde lied treffen mij steeds weer de laatste woorden van de laatste strofe : « Heden hosanna, morgen : kruisigt Hem ! ». Het vat de twee evangelies van Palmzondag samen. Bij Jezus’intocht in Jeruzalem juichen mensen Hem toe : « Hosanna ; gezegend de Komende in de naam des Heren ». Even later is er een menigte van (andere of dezelfde ?) mensen die schreeuwen : « Kruisigt Hem ». Zo zijn mensen, tot op vandaag. Wie vandaag bejubeld wordt, kan morgen verguisd worden. Voor ons is het een aansporing om ook in deze tijd niet met de schreeuwers mee te doen, maar met Jezus de weg naar het leven te gaan en met Hem leven te brengen.

Pastor Benno