zaterdag 13 maart 2021

Stilstaan bij het evangelie

Zondag 14 maart : Vierde zondag van de veertigdagentijd - B (Johannes 3,14-21)

De vierde zondag van de vasten wordt ook wel genoemd : de zondag van halfvasten. De vastentijd is over de helft, Pasen komt dichterbij. Dat is een reden om blij te zijn. Vandaar dat deze zondag ook heet : ‘zondag Laetare’, naar de gregoriaanse openingszang ‘Laetare, Ierusalem’, ‘verheug je, Jeruzalem !’. Dit gezang is gebaseerd op enkele verzen uit hoofdstuk 66 van de profeet Jesaja. De volledige tekst luidt : « Verheug je, Jeruzalem ! Komt allen samen, die haar liefhebt. Juich van vreugde, allen die eens hebt getreurd ! Weest opgetogen en geniet van de overvloedige troost die u geboden wordt ». Jeruzalem – de stad van de Heer- dat zijn wij allemaal. Wij zijn de inwoners van het ‘nieuwe Jeruzalem’, de gemeenschap rond Christus, voorafbeelding van het ‘hemelse Jeruzalem’. Wij worden op deze zondag van halfvasten uitgenodigd om ons te verheugen, opgetogen te zijn en te genieten van de overvloedige troost die ons geschonken wordt. En welk is die troost ? Het antwoord wordt ons gegeven in het evangelie van deze zondag : « Zozeer heeft God de wereld lief gehad dat Hij zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, opdat alwie in Hem gelooft niet verloren zal gaan, maar eeuwig leven zal hebben ». Prachtige woorden. Woorden om van buiten te leren en op terug te vallen in moeilijke momenten, zoals Tjobbe deed, de oude buurvrouw van Bartje, in het bekende boek van Anne de Vries. Daar hebben deze woorden mij voor het eerst getroffen. Allicht kent u ook het refrein van gezang 548 in Zingt Jubilate, dat deze woorden zo uitzingt : « Zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eengeboren Zoon heeft gezonden, opdat wij allen zouden leven en nooit verloren gaan ».
« Zo lief heeft God de wereld gehad… ». God ziet de wereld graag. Hij ziet ons graag. Onbegrijpelijk maar waar. Het goddelijk mysterie is een mysterie van liefde. God heeft het initiatief genomen, Hij heeft de eerste stap gezet om ons zijn liefde te doen kennen. « Hij heeft ons als eerste lief gehad », staat er in de eerste Johannesbrief (4,1). Hij heeft ons Jezus gegeven, in wie wij hebben ontdekt wat echte liefde is en hoe God is.
En liefde nodigt uit tot vertrouwen, een ander woord voor geloof (« opdat alwie in Hem gelooft… »). Liefde is sterker dan de dood, zij wil niet dat de geliefde ‘verloren gaat’.
Op Pasen zullen we uitdrukkelijk vieren – zelfs als we dan nog niet naar de kerk zullen kunnen komen- dat God sterker is dan de dood en ons in Jezus leven geeft- eeuwig leven. Vandaag, op halfvasten, worden we bemoedigd en getroost op onze weg naar Pasen in deze ingewikkelde tijd.

Pastor Benno

Elisabeth Wales via unsplash