dinsdag 2 maart 2021

Positief nieuws voor mensen die nooit de lotto winnen of die niet spelen

Iemand stuurde mij een artikel toe met een interview met een man die een aantal jaren geleden met de lotto 15 miljoen had gewonnen. De conclusie van de man was duidelijk: “Het heeft mijn leven makkelijker gemaakt, maar ik ben er niet gelukkiger van geworden”. Dat klopt helemaal met de oude volkswijsheid: “geld maakt niet gelukkig”, waaraan sommigen dan meewarig toevoegen: “maar het is wel gemakkelijk”.
En inderdaad, de man – die blijkbaar zijn geld goed beheert en daarin ook goed begeleid wordt (want sommige lottowinnaars zijn in de kortste keren alles weer kwijt)- heeft eerst een aantal dingen gekocht waarvan hij tevoren droomde maar waarvoor hij geen geld had: een eigen huis, een mobilhome, zelfs een buitenverblijf in Spanje… Maar “wanneer je alles hebt, stopt het en is het gedaan met kopen”. Tegelijk heeft hij een aantal vrienden in geldnood geholpen, maar meestal zijn geld niet teruggekregen. Dus die vrienden ziet hij niet meer.
Geld maakt dus niet gelukkig. Maar dat wisten we al. Wat maakt ons dan wel gelukkig? Er zijn de laatste jaren nogal wat onderzoeken gebeurd naar wat mensen gelukkig maakt. Aan de universiteit van Gent hebben ze zelfs een ‘geluksprofessor’. Als je wat googlet in die geluksonderzoeken en gelukstheorieën, dan kom je meestal bij dezelfde resultaten uit: geluk heeft te maken met een goede partner, goede vrienden, kunnen genieten van fijne momenten en eenvoudige dingen… en kunnen aanvaarden dat je soms ook ongelukkig bent.
En er is natuurlijk ook de Bijbel. “Gelukkig de mens die weigert te doen wat goddelozen hem raden…maar die zijn geluk vindt in de Wet van de Heer. Hij is als een boom aan het water geplant” zingt psalm 1. Op zovele plaatsen in de Bijbel gaat het over geluk. Het duidelijkst nog in de zaligsprekingen (Matteüs 5,1-12): “Gelukkig de armen van geest, de treurenden, de zachtmoedigen, zij die hongeren en dorsten naar gerechtigheid, de barmhartigen, de zuiveren van hart, zij die vrede brengen, zij die vervolgd worden om de gerechtigheid…”.
Hier gaat het natuurlijk om een heel ander geluk dan in de geluksonderzoeken. Laten we onthouden dat wie anderen gelukkig kan maken, zelf ook gelukkig kan wórden.

Pastor Benno.

(C) Pixabay