dinsdag 23 maart 2021

Positief nieuws: doe eens een bankontactwandeling

In deze coronatijd wandelen we veel meer dan tevoren. Op zich is dat al positief, want goed voor de gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. In Sint-Katelijne-Waver willen ze het wandelen nog meer bevorderlijk maken voor het welgevoelen van de wandelaars. Daar hebben ze ‘bankontact’-wandelingen uitgevonden. Die hebben wel niets met geldautomaten te maken. Het zijn uitgestippelde wandelingen die gaan van de ene rustbank naar de andere langs een parcours dat ook geschikt is voor rolstoelgebruikers. Bij elke rustbank onderweg vind je een tip die je kan helpen om je mentaal of fysisch goed te voelen. Tot nu toe zijn er twee wandelingen van ongeveer vijf kilometer uitgestippeld. En er komen er nog twee bij in de komende tijd.
Maar we hoeven niet allemaal te gaan wandelen in Sint-Katelijne-Waver om te weten hoe we ons goed kunnen voelen. Ten andere, als iedereen daar zou willen gaan wandelen, zouden ze daar dezelfde problemen kunnen krijgen als aan de kust. En dan zouden we ons juist niet goed voelen.
We gaan dus best wandelen waar het ons uitkomt en waar niet te veel andere mensen aan het wandelen zijn. Maar we kunnen op onze wandeling wél bezig zijn met de tips van de bankontact-wandelingen. Die tips zijn gebaseerd op de zogenaamde ‘Geluksdriehoek’ van het ‘Vlaams instituut voor gezond leven’. Die Geluksdriehoek dient om mensen te helpen zich goed in hun vel te voelen. De drie punten van de driehoek zijn: jezelf kunnen zijn, goed omringd zijn, je goed voelen. Bij die drie punten horen een aantal vragen.
Vragen bij ‘jezelf kunnen zijn’:
Wat vind je belangrijk in je leven? Waar ben je trots op? Wat wil je nog bereiken en wat motiveert je?
Vragen bij ‘goed omringd zijn’:
Bij wie vind je steun? Hoe beteken jij iets voor anderen? Waar ben je dankbaar voor?
Vragen bij ‘je goed voelen’:
Wat helpt je om je gedachten los te laten? Ben je soms niet te streng voor jezelf? Waar krijg je energie van?
Over zulke vragen zouden we kunnen nadenken of met elkaar spreken als we onze eigen ‘bankontact’-wandeling organiseren. Met of zonder rustbanken onderweg. Geldautomaten zijn ook niet nodig. Nog veel wandelgenot.

Pastor Benno.

Hebt u nog positief nieuws waarover ik mag schrijven? Laat het mij weten a.u.b. Dank!

foto van Anita Menger © Pixabay