dinsdag 20 april 2021

Positief nieuws: de nachtwacht on tour

Het bekendste schilderij in Nederland is ‘de nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn. Het hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Rembrandt maakte het af in 1642. Het stelt op levensgrootte een compagnie van de schuttersgilde van Amsterdam voor: vooraanstaande burgers die instonden voor de verdediging van de stad. Het is een prachtig schilderij, heel levendig, waarbij het spel tussen licht en donker treffend is. Je zou dit schilderij het hoogtepunt van de schilderkunst van Rembrandt kunnen noemen.
Uiteraard komen heel veel mensen uit binnen- en buitenland dit schilderij bewonderen. Het is de ‘topper’ van het Rijksmuseum. Maar natuurlijk is museumbezoek in deze coronatijd niet vanzelfsprekend, en al zeker niet voor oudere mensen en mensen uit risicogroepen.
Daarom heeft men een mooi initiatief genomen: een zeer gelijkende replica van het schilderij op ware grootte wordt opgesteld in een woon-en zorgcentrum of zelfs in een ziekenhuis en vrijwilligers komen uitleg geven aan de bewoners of patiënten. Op die manier hebben vorig jaar meer dan 10.000 oudere of kwetsbare mensen het schilderij kunnen zien. Ze kunnen het van dichtbij bewonderen, krijgen er de nodige uitleg bij en kunnen vragen stellen. Dat is voor velen van hen een bijzondere ervaring. Er zijn meerdere replica’s, die van de ene locatie naar de andere worden gebracht. Het initiatief is een enorm succes en heeft al meerdere prijzen gekregen.
‘Kan kunst de wereld redden?’ vraagt men zich wel eens af. Ze kan in elk geval wat licht en inspiratie brengen in ons bestaan. En blijkbaar ook in het bestaan van oudere en zieke mensen.
Het bekendste schilderij van Vlaanderen is het ‘Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck. Het bevindt zich in de Sint-Baafskathedraal van Gent en is onlangs overgebracht naar een ultramodern bezoekerscentrum dat nu ingericht is in de sacramentskapel van de kathedraal.
Wie neemt het initiatief om met een replica van het Lam Gods ‘on tour’ te gaan naar onze woon- en zorgcentra? Dat zou nog eens positief nieuws zijn!

Pastor Benno.