dinsdag 13 april 2021

Positief nieuws: niet alles zit op slot

Onlangs kregen we van een bloglezeres een bemoedigend filmpje met gepaste muziek. De titel van het filmpje is: ‘Niet alles zit op slot’. U kan het hieronder bekijken. We krijgen mooie beelden te zien, die ons duidelijk maken dat niet alles op slot zit in deze coronatijd. Ondanks zovele zaken die gesloten zijn, zovele dingen die niet mogelijk zijn, is er gelukkig nog heel veel dat niet ‘op slot’ zit, dat wél mogelijk is: de zonsopgang zit niet op slot, vriendschap zit niet op slot, creativiteit en verbeelding, hobby's, muziek… het zit allemaal niet op slot. Een goed gesprek kan je nog steeds hebben, al is het per telefoon of via skype. Maar ook bidden, dromen, vriendelijkheid, lente, bloesems… het zit allemaal niet op slot, het kan allemaal. Aan het einde van het filmpje krijgen we de goede raad: ‘tel niet alle dagen maar laat alle dagen tellen’.
Ondanks vele dingen die niet kunnen, is er toch nog heel veel dat wél kan. Dat is bemoedigend. Dat mogen we niet vergeten, dat kan onze dagen doen tellen.
Niet alles zit op slot. Daaraan moest ik ook denken toen ik het evangelie van de paaswake (Marcus 16, 1-7) en van paasdag (Johannes 20,1-9) las: het graf van Jezus zat ook niet op slot. De steen vóór het graf was weggerold. Het graf was leeg. Christus is verrezen. Hij kon niet opgesloten worden in een graf. Hij laat zich niet tegenhouden door een grafsteen.
Maar Hij laat zich ook niet tegenhouden door gesloten deuren. In het evangelie van de voorbije zondag, Beloken Pasen (Johannes 20, 19-31), lezen we: “Hoewel de deuren gesloten waren, kwam Jezus binnen, ging in het midden van de leerlingen staan en zei: vrede zij u.”
De verrezen Jezus laat zich niet tegenhouden door wat op slot zit. Hij wil ook in ons bestaan, in onze woning, in ons samenleven binnenkomen en ons zijn vrede toezeggen, deuren opengooien, toekomst maken.
Door Jezus’ verrijzenis weten we: het leven zit niet op slot.

Pastor Benno.