zaterdag 4 september 2021

Stilstaan bij het zondagsevangelie

Zondag 5 september: 23e zondag door het jaar – B (Marcus 7, 31-37)

In het evangelie van deze zondag schenkt Jezus het gehoor en de spraak aan iemand die doofstom is terwijl Hij hem zegt : « Effeta », wat betekent : « ga open ». Voor wie problemen heeft met spreken en/of horen is het contact met anderen moeilijker dan voor mensen die deze problemen niet hebben. Daarom zijn de scholen voor jongeren met deze handicap zo belangrijk. Door gebarentaal kunnen zij toch openbloeien en functioneren in onze samenleving. Wie niet kan horen of spreken is voor een stuk afgesloten van de anderen. Jezus zegt dan ook tegen de doofstomme : « ga open ». Wie contact kan leggen met anderen, ‘gaat open’, is niet meer ‘opgesloten’ in zichzelf. Dat geldt niet alleen voor doofstommen. Kunnen spreken met elkaar en luisteren naar elkaar is voor ons allen belangrijk. En dan gaat het niet zozeer om klanken horen en voortbrengen, maar om in dialoog gaan met elkaar. Wij hebben het allemaal nodig om onszelf te kunnen uitspreken en om beluisterd te worden. En evenzeer is het nodig dat we de ander laten uitspreken en naar hem of haar kunnen luisteren. Zo bloeien mensen open, zo kunnen ze meer en meer zichzelf worden.
Dat geldt ook op het vlak van geloven. God heeft tot ons gesproken in Jezus en Hij luistert naar wat wij Hem zeggen. Wij worden uitgenodigd om te luisteren naar zijn Woord. In Jezus heeft Hij zich aan ons ‘uitgesproken’. Ook tot ons zegt Jezus : ‘« ga open ». Geloven is openstaan voor wat God ons zegt – openstaan voor zijn Woord, voor Jezus- waardoor we kunnen openbloeien tot volop mens-zijn en antwoorden met heel ons leven, in woord en daad.
Daarom is in de viering van het doopsel – de bevestiging van onze relatie, onze dialoog met God – ook een ‘effeta-ritus’ voorzien die een rechtstreekse verwijzing is naar dit evangelie.
Bij het doopsel van een baby zegt de priester op een gegeven moment in de viering : « Onze Heer Jezus Christus opende de oren van wie niet horen kon, Hij maakte de tong los van wie niet kon spreken. Moge Hij je geven dat je het horen en spreken spoedig machtig wordt : dan zal je luisteren naar zijn woord en je geloof in Hem belijden tot lof en eer van God, de Vader. » Als volwassenen gedoopt worden is de effeta-ritus met het uitspreken van de geloofsbelijdenis één van de voorbereidende stappen op het doopsel zelf. De priester zegt bij die gelegenheid aan degenen die zich voorbereiden op het doopsel : « Effeta, dat betekent : ga open, om het geloof dat je met je oren hebt vernomen, met je mond te belijden, tot lof en eer van God ». En vervolgens spreken de catechumenen de geloofsbelijdenis uit.
Ook wij mogen elke zondag de geloofsbelijdenis samen uitspreken, omdat ook aan ons eens is gezegd en nog steeds gezegd wordt : « ga open ». Wie kan openbloeien, kan geloven. Wie gelooft, bloeit open.

Pastor Benno.

British Museum © wikimedia commons