dinsdag 7 september 2021

Uw liefde weer mens voor de anderen

Chiro Stokkel is een enthousiaste jeugdgroep met stevige tradities. Eergisteren, zondag 5 september, waren de leden en de leiding met ouders en sympathisanten te gast in de grote tuin van de pastorij van Stokkel voor de startdag van het nieuwe Chiro-jaar. Het goede weer was ook van de partij. De namiddag begon zoals altijd met een gebedsmoment. Bij Chiro Stokkel is het de gewoonte dat de nieuwbijgekomen leiding haar ‘belofte’ uitspreekt: zich voor een langere tijd engageert als leiding. Dat gebeurt normaal tijdens de bezoekdag op kamp, maar om coronaredenen was dit gebeuren naar deze zondag verplaatst. Ook was het de gelegenheid om dankbaar afscheid te nemen van het volwassen-begeleiderspaar na vijf jaar trouwe dienst en om het nieuwe koppel VB’s (volwassen begeleiders) te verwelkomen.
Als evangelie was gekozen voor Matteüs 20, 24-28, waar Jezus zegt: “Als je de belangrijkste wil zijn, moet je de anderen dienen”. In leiding zijn of volwassen begeleider zijn, dat doe je niet om de baas te spelen, maar om te ‘dienen’: om de anderen ‘van dienst’ te zijn en om zo samen van de Chirobeleving iets moois te maken waar iedereen deugd aan heeft. Zo is de jeugdbeweging een goede leerschool voor jonge mensen om hun verantwoordelijkheid in de samenleving bewust te gaan beleven.
Er waren vier jonge mensen in leiding die hun belofte gingen afleggen. In een persoonlijk getuigenis legde ieder van hen eerst uit waarom ze dit deden. Hieruit bleek nog eens hoe belangrijk vriendschap is in de Chiro en hoe de hechtheid van de leidingsploeg de jonge leiding aanspoort om zich te engageren zoals hun voorgangers hebben gedaan.
Na die ontroerende getuigenissen werden de ‘leidingskoorden’ gezegend: de koorden waaraan de fluitjes van de leiding hangen, met een eigen kleur voor iedere afdeling. Ook de sterke groep van oud-leiding sprak zoals steeds het zegeningsgebed mee uit. Zo geven ze mee de goede leidingstraditie door.
Nadat de groepleidster de leidingskoorden had omgehangen bij de nieuwe leiding, zongen allen het beloftelied. De woorden van dit mooie lied kunnen ieder van ons inspireren in ons engagement als christenen die jong van hart willen blijven:

“Heer, ik beloof U mijn trouw voor het leven,
ik geef u mijn blijheid, de kracht van mijn jeugd.
Maak mij oprecht in dit eerlijke streven,
wees Gij voor de dagen van ’t leven mijn vreugd.

Zegen, o Heer, dit verlangen en hopen,
dit jonge vertrouwen, dit moedig besluit.
Geef dat door mij, in de wereld van morgen,
Uw liefde weer mens voor de anderen zou zijn.”

Pastor Benno.

De leiding van Chiro Stokkel met VB’s en hun kroost  
(foto Kris Rongé)