maandag 20 september 2021

Verhalen voor de ziel

Er zijn van die momenten waarop je naar huis rijdt en je hart vervuld is van vreugde. Dat heb ik onlangs nog eens mogen ervaren.
Vorige week mocht ik begeleider zijn van een Godly Play verhaal dat verteld werd in een Woon- Zorgcentrum. Het was een heterogene groep met zowel valide bewoners, bezoekers en bewoners waarvan dementie hun geest vertroebelde. De pastoraal werkster, die de mensen kent, kwam ook luisteren.

Griet vertelde het verhaal van de grote familie, het verhaal waar God Abram riep om op weg te gaan. Samen met zijn vrouw Saraï ging hij de woestijn in, niet wetend waar God hem zou brengen. Langs de tocht hield hij regelmatig halt om te bidden en daarbij voelde hij God heel dicht bij zicht. En God beloofde hem een nageslacht te schenken zoveel als er sterren zijn aan de hemel, zoveel als er zandkorrels zijn in de woestijn. Toen ze op hun bestemming aankwamen kregen ze, ondanks hun hoge leeftijd, een kindje die ze de naam Isaak gaven. Hun hart was vervuld van vreugde.
God hield zijn belofte, ook al leek het onmogelijk wegens hun leeftijd, voor God is niets onmogelijk.

In de bespreking achteraf vroeg ik wat de bewoners mooi vonden aan het verhaal. En iemand uit de groep zei: "dat het zo menselijk is en tegelijk zo diep". Dat antwoord trof mij omdat zij het verhaal ervaren had, niet als iets van lang geleden, maar een verhaal dat vandaag ook nog tot haar spreekt.
Iemand anders uit de groep zei dat hij het mooi vond dat Abram de berg opging om te bidden. Dit was de aanleiding voor een gesprek rond hoe belangrijk bidden voor hen was. Het bleef lange tijd stil. Ik vertelde dat de stilte gerust mag, omdat de stilte niet leeg is, omdat God ook in de stilte aanwezig is.
De geboorte van Isaak deed ons stilstaan bij de onverwachte dingen die in ons leven gebeuren.

Een Godly Play verhaal wordt, waar het kan, afgesloten met een feest. Iedereen kreeg een tas koffie en een koekje. Dan kwamen de tongen los en werd er verteld over de wondere dingen die in hun leven gebeurd waren. Momenten waarbij hun hart vervuld was van vreugde.

Het verhaal heeft zijn werk gedaan, het heeft mensen doen stilstaan bij God en bij hun leven. Deze verhalen werken heel sterk door bij senioren omdat ze door hun levenservaring heel wat aanknopingspunten hebben en daardoor ook de dieptes en vreugdes ervan kunnen voelen. Zoals de pastoraal werkster zei: "het zijn het verhalen voor de ziel".

Pastor Mariette

Verhalen voor de ziel © Godly Play Vlaanderen