zaterdag 11 september 2021

Stilstaan bij het zondagsevangelie

Zondag 12 september 2021: 24ste zondag door het jaar - B (Marcus 8, 27-35)

‘De Mensenzoon met veel lijden’
Jezus stelt indringende vragen in dit stukje evangelie. En als een goede leraar doet Hij dit in twee stappen. Je zou kunnen zeggen dat eerst de gemakkelijker vraag komt: “Wie zeggen de mensen dat Ik ben?”, en de antwoorden lopen uiteen, van Johannes de Doper tot een van de profeten.
Maar dan volgt de kernvraag: “En jullie, wie zeggen jullie dat Ik ben?”
Het antwoord van Petrus, “U bent de Messias”, is een prachtige geloofsbelijdenis.
Ook aan ons wordt diezelfde vraag gesteld.
Wij drukken in onze geloofsbelijdenis uit dat Jezus de Messias is, de Gezalfde van God.
Na de geloofsbelijdenis van Petrus begint Jezus aan zijn leerlingen en aan ons zijn zending als lijdende Messias uit te leggen. “De Mensenzoon moet veel lijden, Hij moet verworpen worden door de oudsten, hogepriesters en schriftgeleerden, ter dood gebracht worden, en na drie dagen opstaan. ”De leerlingen en wij worden uitgenodigd Hem te volgen op die levensweg. Zo wordt Gods liefde in de wereld zichtbaar en tastbaar gemaakt. Geloof en dienstbaarheid gaan onverbrekelijk samen.
Uit het antwoord van Petrus hierop blijkt hoe moeilijk het is zich niet door menselijke maatstaven te laten leiden. Altijd weer staan ook wij voor de vraag: wie is Jezus voor ons, welke Jezus volgen wij? Jezus volgen, van Hem getuigen in woord en daad, is ook hoopvol, want Jezus zegt aan zijn leerlingen en aan ons: “Wie zijn leven verliest vanwege Mij en de goede boodschap, zal het redden.”

Pastor Chris

Roof Fresco van de kerk Nativity Of The Theotokos te Bitola, Macedonië
©Petar Milošević via wikimedia commons