vrijdag 18 november 2022

’t Is aan ons!

Dezer dagen weerklinkt de leuze “’t is aan ons!” haast dagelijks meermaals op televisie. Hiermee wil men ons warm maken om van harte te supporteren voor onze rode duivels tijdens het WK in Qatar dat volgende week begint. Maar blijkbaar is er niet echt veel animo rond dit WK. Weinig Belgen zakken af naar Qatar, zelfs het officiële WK-dorp in Vilvoorde zal niet doorgaan, … Misschien komt het onder andere omdat de periode van dit tornooi zo anders dan gewoonlijk valt, maar wellicht heeft het vooral ook te maken met het feit dat er aan heel dit WK een geurtje hangt. Ook al is voetbal niet aan mij besteed, toch word ik wel wat geappelleerd door de leuze “’t is aan ons’”. Want hoe vaak denken we niet dat het eigenlijk aan de ander is? Hij of zij moet de eerste stap zetten, en het is de ander die moet veranderen, ik niet, het is de ander die vrede moet stichten, niet ik. Want wat kan ik daar nu immers aan doen? En zo wijzen we voortdurend naar mekaar. Maar misschien begint vrede wel bij onszelf, misschien begint een nieuwe wereld wel bij mij, misschien begint het Rijk Gods wel op de eerste plaats bij mij in plaats van bij de ander. Ik moest hieraan denken toen ik de ‘spoken word artist’ Jaspreet Kaur hoorde en zag tijdens de uitzending van het Festival of Remembrance in de Royal Albert Hall afgelopen zaterdagavond en dat op de BBC werd uitgezonden. In het onderstaand filmpje kan je nog eens genieten van haar optreden. Ze bracht er haar gedicht ‘The Moment’, waarin ze precies verwoordt dat het op de eerste plaats aan ons is!

Pastor Gino



Nederlandse Vertaling:

"Op het moment dat je beseft dat echte tevredenheid te vinden is als we anderen dienen, lijken alle andere verlangens zo klein.

En op het moment dat je vreugde ziet in de ogen van een ander, door je eigen onbaatzuchtige acties, begint het leven veel zinvoller te worden.

En op het moment dat je begint te handelen als de weerspiegeling van je visie op een betere wereld, beginnen de dingen te veranderen.

En op het moment dat je je eigen verantwoordelijkheid erkent voor de verbetering van anderen, zie je de schoonheid van het leven.

En op het moment dat je inziet dat je meer invloed hebt door rechtvaardig te zijn dan door altijd gelijk te hebben, vallen de beloningen je in de schoot.

En op het moment dat je meer bezorgd bent om te leren liefhebben, dan om geliefd te worden, zullen positieve emoties je overspoelen.

En op het moment dat je meer bezorgd bent om anderen te begrijpen dan om altijd begrepen te worden, dan begint je geest pas echt te leren.

En op het moment dat we beseffen dat onze vijanden niet van vlees en bloed zijn, maar onze eigen gedachten, zal de vrede beginnen te overwinnen.

En op het moment dat we die innerlijke vijanden overwinnen, in plaats van ze af te wentelen op anderen, zal vrolijkheid je vinden.

En op het moment dat je meer bezig bent met leren luisteren, in plaats van altijd gehoord te worden, zul je talen horen waarvan je dacht dat je geest ze nooit zou kunnen doorgronden.

En op het moment dat je beseft dat het leven altijd draait om leren en opnieuw leren, hunkeren en klimmen, zal je reis zo soepel beginnen aanvoelen.

En op het moment dat we allemaal geloven dat we deze wereld ten goede kunnen veranderen, zullen we het doen. Waar we leren, veranderen, groeien en geven, ga dus je momenten beleven."