donderdag 5 januari 2023

Zegenen

Met het nieuwe jaar wensen we allen al het beste. Wensen is een vorm van zegenen. We kennen allen de uitdrukking “God zegene en beware je” dat gepaard gaat met het gebruikelijke kruisteken op het voorhoofd van kind, vriend, of partner voor het slapengaan of bij afscheid.
Een zegen kan helend werken. Denk aan de ziekenzalving waar we de zegen van God geven aan de zieke die daarmee rust en kracht vindt. Maar ook geloof is een zegen voor hen die geloven. Het geeft kracht in het leven en is een bron van hoop en liefde. Zalig zij die geloven want voor hen is het leven geen eenzame tocht.
Iedereen kan anderen zegenen, maar als diaken en priester hebben we een speciale missie, namelijk deze zegen van God in naam van de Kerk uit te spreken over een, twee, of meerdere mensen. Diaken Dirk ziet zegenen als zijn grootste vreugde als nieuwe diaken. Ieder mens kan ook tot zegen worden voor anderen door de wijze waarop men in het leven staat en met anderen omgaat.
Tenslotte kan zelfs het lijden tot een zegen zijn. Zo vertelde me laatst een parochiaan dat zij haar twintig jaar ziek zijn als een zegen ervaart. Dit is natuurlijk al een hoge vorm van geloof waarin men ook tegenslag in het leven als van Gods hand ziet en eruit leert. God is met ons op weg, in goede en kwade dagen, ook in dit nieuwe jaar 2023.

Gelukkig nieuwjaar!

Pastor Peter

© Pixabay