zaterdag 14 januari 2023

Stilstaan bij het evangelie

Zondag 15 januari : tweede zondag door het jaar – A : Johannes 1, 29-34

De kersttijd is nu voorbij. In de liturgie zijn we begonnen aan de ‘tijd door het jaar’, de gewone tijd om zo te zeggen. De week na het feest van de Openbaring en van de Doop van de Heer is de eerste week door het jaar. En vermits de liturgische week met de zondag begint, komen we nu aan de tweede zondag door het jaar. Een ‘eerste zondag door het jaar’ is er dus eigenlijk niet. Kwestie van juist te tellen.
In deze ‘tijd door het jaar’ gaan we zondag na zondag, dag na dag, degene wiens geboorte -wiens komst in de wereld - we hebben gevierd, beter leren kennen. Vandaag wijst Johannes de Doper ons Hem al aan en zegt iets indrukwekkends over Hem : ‘Zie, het Lam Gods dat de zonde van de wereld wegneemt’. In elke eucharistie herhaalt de priester deze woorden vóór de Communie, terwijl hij Jezus toont onder de gedaante van brood en wijn. Deze woorden moeten dus wel heel belangrijk zijn. En we begrijpen : Jezus komt ‘wegnemen’ wat ons verwijdert van God en van elkaar. Door Jezus kunnen we leven in een nieuwe relatie met God en met elkaar.
En Jezus maakt andere mensen van ons als we Hem in ons leven binnenlaten: « Hij is het die doopt met de heilige Geest » zegt Johannes. Hij dompelt ons onder in Gods Geest, Hij doet ons leven vanuit Gods kracht die ons overspoelt en die alles nieuw kan maken.
Met Johannes de Doper kunnen we dan ook besluiten : in Jezus is God aan het werk. « Ik heb het gezien en ik heb getuigd : Deze is de Zoon van God ».
Dat kan al tellen als boodschap voor één zondag…

Pastor Benno

Ecce Agnus Dei, 16e eeuw,
Santuario della Madonna del Sasso, Bibbiena 
© Mongolo1984 via wikimedia commons