woensdag 25 maart 2020

25 maart – hoogfeest van Maria-boodschap

Midden in de vasten vieren we een kerstfeest: de ‘Aankondiging van de Heer’ of de ‘Boodschap aan Maria’. Zij verneemt dat ze moeder zal worden van Gods Zoon. Dat gedenken we op 25 maart, precies negen maanden vóór Kerstmis, wanneer we de geboorte van Jezus zullen vieren. Midden in de vasten, en nog vóór we Jezus’ dood en verrijzenis gaan gedenken op Pasen, wordt onze aandacht gericht op zijn geboorte, dus op Kerstmis. En dat heeft een diepe zin. Terwijl we opgaan naar Pasen en ons voorbereiden om het sterven en verrijzen van Jezus te gedenken, vieren we dat dezelfde Jezus “ontvangen is van de Heilige Geest en geboren uit de Maagd Maria” zoals we zeggen met de eeuwenoude woorden van de geloofsbelijdenis. Zo wordt ons duidelijk dat het kerstmysterie en het paasmysterie samen horen: ze behoren beide tot het ene ‘Christus mysterie’. In de tweede lezing van dit feest (Hebreeën 10,4-10) wordt dit treffend uitgedrukt. De woorden van psalm 40 worden er in de mond van Christus gelegd: “Ik ben gekomen, o God, om uw wil te doen”. Dit is eigenlijk de kernzin van dit feest. De wil van God – de bedoeling van God- is dat wij zijn liefde zouden kennen en gelukkig zijn. Daarvoor is Jezus in de wereld gekomen. En in zijn kruisdood en verrijzenis is gebleken dat de liefde van God sterker is dan dood en kwaad. Het feest van Maria-Boodschap is dus op de eerste plaats een Christus feest: het richt onze aandacht op de boodschap van Kerstmis en Pasen.
Maar natuurlijk is het ook een Mariafeest. Het eenvoudige meisje uit Nazareth wordt uitgekozen om moeder van Gods Zoon te worden. Daarmee is alles begonnen. We vieren het begin van het Jezusgebeuren, het begin van de verandering van de wereld. Want in Maria wordt de hele mensheid aangesproken. Ook wij krijgen de boodschap dat wij Christus mogen ‘ontvangen’ in ons leven – Hem in ons leven binnenlaten- en Hem ‘ter wereld brengen’ – Hem aanwezig brengen in onze wereld door heel onze manier van leven.
De boodschap aan Maria kan ook ons gebed inspireren. De eerste zin van het Weesgegroet is trouwens wat de engel zegt tot Maria in het Lucasevangelie (2,28). En het mysterie van dit feest wordt bemediteerd in het ‘angelusgebed’. Misschien hoort u bij u thuis ook wel drie keer per dag kleppen voor het angelus vanuit de kerk in uw buurt? De eeuwenoude tekst is prachtig:

“De engel des Heren heeft aan Maria geboodschapt.
En zij heeft ontvangen van de Heilige Geest.
Wees gegroet, Maria…
Zie, de dienstmaagd van de Heer.
Mij geschiede naar uw woord.
Wees gegroet, Maria…
En het Woord is vlees geworden.
En het heeft onder ons gewoond.
Wees gegroet, Maria…
Bid voor ons, heilige moeder van God,
opdat wij de beloften van Christus waardig worden.
Laten wij bidden.
Wij bidden U, Heer, stort uw genade in ons hart,
opdat wij, die door de boodschap van de engel
de menswording van Christus, uw Zoon, gekend hebben,
door zijn lijden en kruis gebracht worden
tot de glorie van zijn verrijzenis.
Door dezelfde Christus, onze Heer. Amen.”

Deze dag is dé dag bij uitstek om dit gebed te bidden en stil te staan bij deze oude woorden. Bijvoorbeeld als u het angelus hoort kleppen (drie keer drie slagen en dan gelui). Of willen we dit gebed eens samen bidden deze avond, na het applaus van 20.u., als de klokken zijn uitgeluid?
Maar deze middag om 12 u. worden we in elk geval opgeroepen door de paus om samen het ‘Onze Vader’ te bidden, in verbondenheid met alle christenen ter wereld, ook de niet-katholieken. Het is een uitdrukking van verbondenheid in gebed om samen God te vragen ons te helpen in deze zware tijd. Doen!

En nu u toch voor uw computer zit en misschien een beetje culturele afleiding kunt gebruiken: tik in uw zoekmachine eens het woord ‘annunciatie’ in. Dat is de technische term voor een afbeelding van de boodschap aan Maria. Dan zult u zien hoeveel prachtige schilderijen in de loop der eeuwen dit gebeuren hebben uitgebeeld. De drie annunciaties van Van Eyck, die van Rogier Vanderweyden, die van Filippino Lippi… Mijn favoriet blijft de annunciatie van Leonardo da Vinci, hierbij afgebeeld. En welke spreekt u het meest aan?

Pastor Benno.

 De annunciatie van Leonardo da Vinci