maandag 23 maart 2020

Blijf in uw kot...

Deze merkwaardige uitspraak van de minister van volksgezondheid zullen we in december allicht terughoren tijdens het jaaroverzicht. We begrijpen de boodschap: best thuisblijven om niemand te kunnen besmetten. Maar wat moeten de mensen doen die "geen kot" hebben? Vanmorgen fietste ik over de Wetstraat opnieuw naast een portiek, waar iemand lag te slapen (en op dat uur waren er nog vriestemperaturen). Wat doen daklozen, mensen zonder papieren enz. in tijden van corona? Ze leven buiten, hebben zeker meer kans op besmetting, zijn sowieso al zwakker en dus risicogroep... Zou het ook vandaag niet zo zijn dat de rijken er beter af komen en de armen tussen de mazen van het net glippen?
In dezelfde zin hoorde ik nog zeggen dat er in Groot-Brittanniƫ of nog erger in de Verenigde Staten een heel groot verschil is tussen de ziektevoorziening voor de armen en deze voor de rijken. Wie geld heeft, slaat er zich wel door. Maar de anderen? Ik lees vanmorgen in de krant dat men in Afrika een complete ineenstorting vreest van de gezondheidszorg...
De crisis is natuurlijk voor niemand om te lachen, maar het zou wel kunnen dat het voor sommigen erger is dan voor anderen. Veel kunnen we daaraan niet doen, want wij moeten (inderdaad) in ons kot blijven.
Veertigdagentijd is vanouds ook een tijd van delen. Broederlijk Delen is wel (nog) niet bezig met corona patiƫnten (ofschoon zij wel projecten hebben om de gezondheidsvoorzieningen te verbeteren in ontwikkelingslanden). Gewoonlijk houden we in de vasten twee keer een collecte voor hen. Zullen we het nu, misschien voor de eerste keer, via de bank doen? BE12 0000 0000 9292 is hun nummer, op naam van Broederlijk Delen... Je kunt het tegenwoordig zonder probleem "in je kot" doen!

Tony, pastor