donderdag 19 maart 2020

19 maart: feest van Sint-Jozef

Vandaag is het 19 maart, het feest van Sint Jozef. Vanouds was deze heilige behoorlijk populair, zeker in ons land (zouden nog veel mensen weten dat hij ooit werd uitgeroepen tot de patroon van Belgiƫ?) en in Brussel alleen zijn er diverse parochies die hem als Patroon aanroepen (ik denk aan Ukkel, Anderlecht, Jette en uiteraard ook Evere). In deze laatste werd het jaarlijkse feest vorige zaterdag om begrijpelijke redenen en niettemin jammer opgeschort. We zullen Sint Jozef op een andere wijze gedenken!
Toch is de bijbel zelf over deze figuur bijzonder bondig: niet alle evangelisten spreken over hem en eigenlijk is het alleen Matteus die iets inhoudelijk zegt: hij was rechtgeaard.
Het is misschien niet verwonderlijk dat deze persoon vandaag minder aandacht krijgt want de bescheidenheid en het zichzelf wegcijferen, waar deze heilige in uitblinkt, worden vandaag veel minder hoog gewaardeerd. Iemand die zijn verloofde ziet zwanger worden van iemand anders en toch bij haar blijft... echt niet te verbazen dat Sint Jozef op iconen rond de geboorte wordt afgebeeld met een heel grote frons: degene die het niet snapt.
Sint Jozef heeft geleefd toen Jezus nog niet gesproken had over de onnutte dienaar: (Lc 17, 10: "Wij zijn onnutte knechten; wij hebben alleen maar onze plicht gedaan.”) en toch is hij daar helemaal het model van. Kan hij, in tijden waarin "het ik" (of "het ego") soms wel wat op hol geslagen lijkt, echt niet meer inspireren? Ik moet erkennen dat ik wel hunker naar zo'n figuur...

Tony, pastor

Sint Jozef (Sint Jozefskerk Evere)
Uit een stadspark, op dit feest van Sint Jozef