dinsdag 24 maart 2020

Kana

Corona doet het sociale leven stilvallen. Onder de weinige dingen die we nog mogen zijn: wandelen (maar dan wel alleen) of ... boodschappen doen. Dat laatste is natuurlijk niet onlogisch, want we moeten toch tijdig eten (anders zijn we helemaal kwetsbaar voor de ziekte). En toch: tijd hebben om boodschappen te doen, om eens wat rond te kijken en hier of daar een beter product te vinden, ideaal gesproken om er iemand nog wat meer plezier mee te doen... op andere momenten behoort dat misschien wel tot de leukere bezigheden. Nu voelt ook dat een beetje "dof" aan: we mogen wel boodschappen doen, maar het is alleen omdat het "moet", veel minder omdat we daarmee mooie dingen kunnen doen voor anderen. Ja, het is wel degelijk mogelijk om nog van de beste wijn te kopen. En neen, die beste wijn smaakt toch niet zoals anders. Ik heb het ooit zo horen uitleggen: de allerbeste wijn die je alleen drinkt, smaakt toch niet zo goed als een glas fris water, dat je met goede vrienden drinkt. Dat laatste is een feest, dat eerst is toch maar gewoontjes.
Degene die het mij vertelde, maakte de link met het wijnwonder te Kana: waar Jezus op het toneel komt, krijgen de relaties iets hartelijk en oprecht, durven mensen zeggen waar het over gaat zonder te moeten vrezen dat de ander zich gekwetst zal voelen, maar juist geholpen door dat gezegde. Dan komt het voor dat mensen hun kwetsbaarheid durven tonen: gewoon uitspreken wat er niet gaat, wat mislukt is of waar de grootste angsten liggen, zonder vrees op afwijzing of geringschatting, maar juist met steun en nabijheid als gevolg. Kortom: hartelijk en oprecht of noem het: liefdevol.
Ik was er niet bij... en weet dus niet wat er in Kana is gebeurd, maar ik weet wel dat het vandaag kan voorkomen dat water dat je in liefde drinkt, de beste wijn, gedronken in een sfeer van wantrouwen of alleen al maar "menselijk opzicht", van verre overklast.
En weet je: je moet daarvoor niet samenzitten. De telefoon, een mailtje, sms of een ouderwetse brief kunnen daar bij ook al wonderen doen. Van Corona naar Kana zijn niet zo verschrikkelijk veel letters verschil...

Tony, pastor.