woensdag 25 mei 2022

Maria, toon dat gij onze moeder zijt

749 jaar geleden werd het Mariabeeld van de Hanswijk door de Mechelse stad gedragen op het ogenblik dat de stad door pest geteisterd werd. Omdat de ziekte bedwongen werd, beloofden de Mechelaars dat ze het beeld voortaan elk jaar in processie door de stad zouden dragen - wat ze tot vandaag ook effectief doen. De Hanswijkprocessie is ondertussen een gebeuren geworden met vele lagen, waarin in diverse taferelen uit de bijbelse en recentere religieuze geschiedenis door talloze figuranten worden in beeld gebracht. Van heinde en ver komen mensen samen om het te aanschouwen. Het (imposante) Mariabeeld wordt gedragen door enkele tientallen dragers. De finale vormt het sacrament, Christus zelf, in de handen van de aartsbisschop.
Vorige zondag was het opnieuw zover. Omwille van covid was het niet mogelijk geweest om vroeg genoeg aan de voorbereiding te beginnen. Daarom ging de zogenaamde "bidprocessie" uit: geen figuranten, maar alleen het Mariabeeld en het sacrament, gevolgd door talloze gelovigen, die biddend meetrokken. Er was haast even veel volk komen opdagen als andere jaren: de religieuze dimensie blijkt voor mensen even wezenlijk als de culturele.
Als mensen niet naar Maria kunnen komen, komt Maria wel naar hen. Zo toont ze zich als moeder. Het is in Mechelen vanouds de vaste roep: "Maria, toon dat gij onze moeder zijt!" Te zien aan de opkomst, doet ze dat nog steeds overvloedig.
Wie het miste, hoeft niet te wanhopen. Op 14 mei van volgend jaar, is de processie opnieuw voorzien - dan in een bijzondere jubileum editie. Onthou de datum!

Tony, pastor

Hanswijkprocessie © Hellen Mardaga